اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
نیروگاه ها که به عنوان منبع تولید انرژی الکتریکی در نظر گرفته می شوند معمولا در جایی خارج از شهر احداث می گردند، به همین خاطر مسافتی که معمولا جریان الکتریکی از منبع تولیدی آن یعنی نیروگاه، تا بخش توزیع که ناحیه مسکونی است طی می کند، زیاد است. انتقال برق تولید شده با ولتاژ دلخواه بدون استفاده از دستگاهی که میزان جریان را کاهش یا افزایش دهد، ممکن نیست. استفاده از ترانسفورماتور ها راهی برای جلوگیری از هدر رفت بالای این انرژی با تبدیل شدن برق به حرارت در خطوط انتقالی می باشد. ترانسفورماتور سه فاز یکی از انواع ترانسفورماتور هایی می باشد که با ایجاد کمترین تلفات می تواند انرژی الکتریکی را بین دو نقطه انتقال دهد.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
ترانسفورماتورهای سه فاز برای شبکه های برق سه فاز مورد استفاده قرار می گیرند، این ترانسفورماتور ها مقدار جریانی که در نیرو گاه ها تولید می شود را کاهش و یا افزایش داده و به مقدار ولتاژ مورد نیاز در بخش مورد استفاده تبدیل می کنند. این کاهش و افزایش ولتاژ موجب می شود تا ترانسفورماتور سه فاز در گروه ترانسفورماتورهای کاهنده و فزاینده قرار گیرد.
برای پاسخ به این پرسش می بایست بیان نماییم که ترانسفورماتور سه فاز دارای سه مجموعه از سیم پیچ های اولیه و ثانویه است که هر یک از این مجموعه ها به دور یکی از اندام های هسته ترانسفورماتور پیچیده می شود و و هر کدام از مجموعه ها به گروه برداری مثلث یا ستاره متصلند تا با قرار گیری در مدار الکتریکی بتوانند برق سه فاز را برای کارکرد ترانسفورماتور تامین نمایند. این دستگاه می توانند دارای هسته ای یکپارچه و یا مجزا باشند که در ادامه بیشتر درباره آن خواهیم گفت.
ترانسفورماتورهای سه فاز را می توان با توجه به نوع هسته ای که در ساختمان این دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد به دو دسته ترانس با هسته یکپارچه و ترانس با هسته مجزا تقسیم کرد. انرژی الکتریکی برای انتقال از یک طرف سیم پیچ به طرف دیگر، به هسته ای رسانا نیاز دارد، از این رو هسته ترانسفورماتور های سه فاز را از مواد هادی برای مثال؛ از جنس آهن انتخاب می کنند که می تواند به دو صورت مجزا و یک پارچه طراحی شود.
با توجه به شرایط توزیع ولتاژی که ترانسفورماتور توزیع مورد استفاده قرار می گیرد، می توان ترانس ها را به دو دسته کاهنده و فزاینده تقسیم کرد. حال با این سوال مواجه می شویم که ترانسفورماتور سه فاز فزاینده چیست و چه کاربردی دارد؟ همانطور که پیداست ترانس های فزاینده در جهت افزایش ولتاژ و کاهش تلفات خطوط انتقالی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین افزایش ولتاژ موجب کاهش نسبی جریان در خطوط می شود. نیروی الکتریسیته به طور معمول در ردیف ولتاژ 11 کیلو ولت تولید می شود و به ردیف های 22 و 44 کیلو ولت و یا ولتاژ های بالاتر تبدیل و منتقل می شوند. ترانس های فزاینده در این مرحله برای افزایش ولتاژ به مقادیر ذکر شده مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به اهمیت بالای جریان اولیه معمولا سیم پیچ های این ترانسفورماتور از جنس مس با عایق های زخیم می باشد. مقدار ولتاژ ثانویه که همان ولتاژ خروجی است، علاوه بر مقدار پیچش سیم پیچ ها به دور هسته، به نوع اتصال و پیکره سیم پیچ ها به یکدیگر نیز بستگی دارد. اتصالات سیم پیچ در ترانسفورماتور سه فاز به سه صورت ستاره، مثل و زیگزاگ می باشد. ترانسفورماتور افزاینده در طیف گسترده ای از سیستم های قدرت و مدار های انتقال و توزیع مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین این ترانسفورماتور در صنایعی که از تجهیزات سه فاز خاصی استفاده می کنند نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به این موضوع که برق موجود در خطوط انتقالی فشار قوی می باشد و برای مصرف در بخش های مورد نظر به طور طبیعی این میزان باید تا مقدار ولتاژ تعیین شده مورد نیاز کاربر کاهش یابد (برای مثال در مناطق شهری مقدار ولتاژ مورد نیاز برای تجهیزات برقی 240 ولت می باشد)، از نوع خاصی از ترانسفورماتورهای سه فاز به نام ترانس برق سه فاز کاهنده استفاده می شود، که معمولا در انتهای خطوط انتقالی نصب می شوند. این دستگاه ها ولتاژ بالا و جریان کم را به ولتاژ کم و جریان زیاد تبدیل می کنند. تعداد دور بیشتر در سیم پیچ ها به منزله انرژی بیشتر در آن بخش می باشد، با توجه به این که در این ترانسفورماتور میزان ولتاژ کاهش خواهد یافت لازم است تعداد دور سیم پیچ ها در بخش جریان خروجی کمتر از بخش ورودی باشند. جریان های تولیدی توسط نیروگاه ها 20 کیلو ولت بوده که این میزان برای انتقال توسط ترانسفورماتور های فزاینده به 440 کیلو ولت تبدیل می شود و سپس این ولتاژ به ایستگاه های توزیع منتقل می شوند و در این ایستگاه ها این میزان ولتاژ توسط ترانسفورماتور کاهنده به ردیف های 11، 20، و 33 کیلو ولت با توجه به بخش مورد نظر تبدیل می شود.
توجه داشته باشید که زمانی که ترانسفورماتور سه فاز به تک فاز مورد بحث قرار می گیرد، در واقع از دستگاهی صحبت می کنیم که دارای ورودی سه فاز و خروجی تک فاز است و به طور کلی در شرایطی به کار می رود که نیاز به برق رسانی به یک ترانسفورماتور تک فاز بزرگ وجود دارد و منبع از برق سه فاز تغذیه می کند. علاوه بر این ترانسفورماتور سه فاز به تک فاز کمک می کند که توان جذب شده توسط ترانس تک فاز به خوبی در هر سه فاز توزیع گردد. به طور معمول این دستگاه دارای ورودی 380 ولت و خروجی 220 ولت در توان مشخص می باشد.
از جمله گروه های صنعتی فعال در زمینه تولید ترانسفورماتور، گروه صنعتی ایران ترانسفو می باشد که فعالیت خود را از سال 1345 آغاز کرده است و تمامی محصولات خود را تحت لیسانس زیمنس آلمان تولید می نماید. این شرکت با بیش از نیم قرن سابقه در این زمینه همواره مشتری مداری را یکی از اصول اولیه خود قرار داده است، با استفاده از جدید ترین فناوری ها و با بهره گیری از تیمی متخصص انواع ترانسفورماتور را در جهت به کار گیری در بخش های گوناگون تولید نموده است که ترانس های سه فاز نیز جزئی از آن ها می باشد.لازم به ذکر است که ترانسفورماتورهای سه فاز تولید شده در این کارخانه، در دو ردیف 20 و 33 کیلو ولت ساخته می شود. از طرفی با توجه به مقدار توزیع جریان که در بیشتر مناطق 20 کیلو ولت می باشد، ترانسفورماتورهای 20 کیلو ولتی نیز از اهمیت بیشتری برخوردارند. برای اطلاع از قیمت ترانس برق علی الخصوص محصولات سه فاز شرکت ایران ترانسفو می توانید به صفحه لیست قیمت ترانسفورماتور سه فاز مراجعه فرمایید.