ترانسفورماتور

الکتروموتور مشعل گازی و گازوئیلی

الکتروموتور مشعل چیست؟

الکتروموتور مشعل (burner motor) به موتورهای الکتریکی گفته می‌شود که کارشان، تبدیل انرژی سوخت به انرژی گرمایشی است. این موتور کار خود را با ایجاد استارت اولیه مشعل و نگه داشتن شعله در وسایل گرما ساز انجام می‌دهد و نقش مهمی در دستیابی به احتراق کارآمد و ایمن دارد. از انواع الکتروموتورهای مشعل، می‌توان به الکتروموتور مشعل گازی و مشعل گازوئیلی اشاره کرد. موتور مشعل جزء ضروری سیستم‌های گرمایشی است. وظیفه هدایت فرآیند احتراق، تضمین عملکرد کارآمد و ایمن مشعل‌ها را بر عهده دارد. از کاربردهای موتورهای مشعل می‌توان به استفاده از آن در موتورخانه ساختمان‌های مسکونی، دیگ‌های بخار و برخی از کوره‌های صنعتی اشاره کرد. موتور مشعل با هدایت فرآیند احتراق، کنترل عرضه هوا و سوخت و اطمینان از احتراق مطمئن، عملکرد گرمایش بهینه را ممکن می‌کند. موتوژن و ایران رادیاتور از تولید کنندگان الکتروموتورهای مشعل گازی در کشور هستند.

استعلام قیمت و خرید الکتروموتور مشعل موتوژن

موتورهای مشعل گازی و گازوئیلی موتوژن بر اساس استاندارد IEC تولید می‌شود و دارای ویژگی‌های زیر است:

  • ولتاژ نامی تک فاز 220 ولت و فرکانس کاری 50 هرتز.
  • دور 1500
  • توان 0.55 کیلو وات
  • تیپ ICR80M4A
  • بدنۀ آلومینیومی
  • روتور قفس سنجابی
  • کلاس حرارتی F
  • درجۀ حفاظت IP44
  • روش خنک کاری: IC411؛ خنک کاری توسط پروانه خنک کننده و پره‌های روتور انجام می‌گیرد.

جهت استعلام قیمت موتور مشعل موتوژن و خرید این محصول، با ما تماس بگیرید: 44972921-021

همچنین می‌توانید برای اطلاع از قیمت روز موتور سه فاز موتوژن، با فریم آلومینیومی و چدنی و توان‌های مختلف، روی لینک مربوطه کلیک کنید.

مشخصات موتور مشعل گازی و گازوئیلی موتوژن

مشخصات موتور مشعل گازی و گازوئیلی موتوژن

الکتروموتور مشعل چیست؟

برای راه اندازی سیستم های گرمایشی و تداوم احتراق ایمن در این سیستم‌ها، از موتورهای الکتریکی خاصی به نام الکتروموتور مشعل استفاده می‌شود. این راه اندازی و تداوم احتراق شامل تأمین هوای کافی و برای فرایند احتراق، تأمین سوخت و جرقه زنی است. جرقه زنی ناشی از اختلاط هوا و سوخت است. در کنار این‌ها، امنیت ناشی از کارکرد سیستم گرمایشی نیز مهم است. این امنیت توسط اجزای زیر حاصل می‌شود:

  • سنسورهای شعله: کمک به تشخیص خرابی شعله.
  • کلیدهای محدود کننده: برای اطمینان از گردش و جریان هوای مناسب.
  • سوئیچ های فشار: برای نظارت بر فشار سوخت.

انواع الکتروموتور مشعل

موتورهای مشعل انواع بسیار مختلفی دارند. در یک دسته بندی اساسی، آن‌ها را بر اساس نوع سوخت و منبع تغذیه (تک فاز و یا سه فاز) دسته بندی می‌کنیم. انواع مختلف الکتروموتور مشعل در ادامه معرفی شده است.

موتورهای مشعل بسته به نوع سوخت مورد استفاده برای ایجاد شعله و احتراق می‌توان به انواع زیر تقسیم کرد:

  1. الکتروموتور مشعل گازی
  2. موتور مشعل گازوئیلی
  3. الکتروموتور مشعل دوگانه سوز (گازی – گازوئیلی)
  4. موتور مشعل مازوت
انواع الکتروموتور مشعل

انواع الکتروموتور مشعل

1- الکتروموتور مشعل گازی

برای استارت خوردن و روشن وسایلی که با سوخت گاز کار می‌کنند، از موتور مشعل گازی استفاده می‌شود. با توجه به اینکه در حال حاضر گاز پرمصرف‌ترین و اصلی‌ترین سوخت فسیلی است، الکتروموتورهای مشعل گازی نیز استفاده زیادی دارند.

2- الکتروموتور مشعل گازوئیلی

برای روشن کردن دستگاه‌هایی که با سوخت گازوئیل کار می‌کنند، از موتورهای مشعل گازوئیلی استفاده می‌شود. امروزه استفاده از گازوئیل به عنوان سوخت، نسبت به گذشته کمتر شده است. از این رو، استفاده از موتورهای مشعل گازوئیلی نیز کمتر شده است. همین امر نیز باعث شده است قیمت الکتروموتور مشعل گازوئیلی نسبت به مشعل گازی کمتر باشد.

3- الکتروموتور مشعل دوگانه (گاز – گازوئیلی)

تجهیزاتی که در موتورهای مشعل گازی و مشعل گازوئیلی وجود دارد، در موتورهای مشعل دوگانه تعبیه شده است. بنابراین، این موتورها قادر هستند هم با گاز و هم با گازوئیل کار کنند.

4- موتور مشعل مازوت

نوع دیگری از سوخت های فسیلی مازوت است. مازوت از نفت خام مشتق می‌شود. برخی الکتروموتورها با مازوت کار می‌کنند؛ به عبارت دیگر، سوخت برخی از موتورها از مازوت تأمین می‌شود. به دلیل ارزان بودن قیمت مازوت، از الکتروموتورهای مشعل مازوت در کارخانه‌هایی که نیاز به حجم بالایی از آبگرم و بخار داغ است، استفاده می‌شود.

هر یک از انواع موتورهای مشعل گازی، گازوئیلی، دوگانه سوز و مازوت، می‌توانند در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می‌شوند.

الکتروموتور مشعل تک فاز

موتورهای مشعل تک فاز در بازۀ توانی 50 وات، 100، 120، 150، 180، 250، 370، 400، 550 و 600 وات کار می‌کنند. انواع 50 وات، کوچک و سبک بوده و برای کاربردهای مسکونی مناسب هستند. موتورهای مشعل تک فاز با توان 50 وات به بالا را می‌توان برای گرم خانه ها و دیگ های بزرگ صنعتی استفاده کرد.

الکتروموتور مشعل سه فاز

برای تأمین گرمایش برج‌های مسکونی و تجاری بزرگ و همچنین کوره‌های صنعتی باید از الکتروموتور مشعل سه فاز استفاده کرد. توان این الکتروموتورها 750 وات است.

الکتروموتور مشعل خواه گازی باشد یا گازوئیلی، خواه تک فاز باشد یا سه فاز، می‌تواند در انواع زیر تولید شود:

  1. موتور مشعل تک سرعته: این موتورها دارای عملکرد با سرعت ثابت هستند و برای کاربردهایی که مشعل در یک سطح خروجی کار می‌کند مناسب هستند.
  2. الکتروموتور مشعل با سرعت متغیر: موتورهای سرعت متغیر می‌توانند سرعت عملکرد خود را بر اساس نیاز سیستم گرمایش تنظیم کنند. این موتورها بهره وری انرژی و کنترل بهتری بر فرآیند احتراق ارائه می‌دهند.
  3. موتور مشعل تعدیل کننده: موتورهای تعدیل کننده قادر به تنظیم مداوم هوا و عرضه سوخت هستند و کنترل دقیقی بر فرآیند احتراق ارائه می‌دهند. در سیستم‌های گرمایش پیشرفته که برای مطابقت با بارهای گرمایشی متفاوت، نیاز به تنظیمات مکرر است، معمولاً از الکتروموتور تعدیل کننده استفاده می‌شود.
  4. الکتروموتور مشعل درایو مستقیم: موتورهای درایو مستقیم با ادغام مستقیم موتور با فن، نیاز به مجموعه فن مجزا را از بین می‌برند. آنها جمع و جور و کارآمد هستند و نیاز به تعمیرشان، حداقل است.
  5. الکتروموتور محرک غیر مستقیم: این موتورها یک مجموعه فن مجزا دارند که با استفاده از تسمه یا کوپلینگ به موتور متصل می‌شود. برای سیستم‌های گرمایش بزرگ‌ که به سرعت جریان هوای بالاتری نیاز دارند، از الکتروموتور مشعل محرک غیر مستقیم استفاده می‌شود.

اجزای اصلی الکتروموتور مشعل

یک موتور مشعل معمولی از چندین جزء تشکیل شده است که با هم کار می‌کنند تا جریان هوای لازم را ایجاد کنند، سوخت را کنترل کنند و مشعل را مشتعل سازند. مهمترین و اصلی‌ترین اجزای تشکیل دهندۀ این دستگاه عبارتند از:

  1. موتور (Motor)
  2. پروانه / فن (Fan)
  3. سیستم جرقه زنی (Ignition System)
  4. دمپر هوا (Air Damper)
  5. سوپاپ سوخت (Fuel Valve)

1- موتور

قلب یک موتور مشعل، موتور الکتریکی است. این موتور، انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند تا فرآیند احتراق را هدایت کند. موتورهای مورد استفاده در سیستم های مشعل معمولاً الکتروموتور AC تک فاز و سه فاز است.

2- پروانه / فن

در بیشتر موتورهای الکتریکی از جمله الکتروموتورهای دما بالا، فن جزء اجزای اصلی است. در الکتروموتورهای مشعل، فن به موتور متصل است و وظیفه آن، تولید جریان هوای مورد نیاز می‌باشد. به این صورت که هوا را از محیط بیرون می کشد و آن را به داخل محفظه احتراق می‌راند. پره‌های فن برای ایجاد یک گرادیان فشار و سرعت بالا طراحی شده‌اند و از توزیع مناسب هوا برای احتراق کارآمد اطمینان می‌دهند. لازم به ذکر است که الکتروموتور مشعل گازی می‌تواند در انواع فن دار و بدون فن تولید شوند. بدیهی است که انواع بدون فن، بی صدا هستند.

3- سیستم جرقه زنی

احتراق مخلوط سوخت و هوا در داخل محفظه احتراق، بر عهدۀ سیستم جرقه زنی است. سیستم جرقه زنی معمولاً از یک ترانسفورماتور احتراق، شمع جرقه، سنسور شعله و ماژول کنترل تشکیل شده است. ماژول کنترل ترانسفورماتور احتراق را فعال می‌کند تا جرقه‌ای با ولتاژ بالا تولید کند و مخلوط سوخت و هوا را مشتعل سازد.

4- دامپر هوا از اجزای الکتروموتور مشعل

دامپر یا تعدیل کننده، ورودی هوا را تنظیم می‌کند و وظیفۀ میزان کردن جریان هوا را بر عهده دارد. دامپر هوا برای کنترل میزان هوای ورودی به محفظه احتراق استفاده می‌شود. جریان هوا را برای حفظ نسبت هوا به سوخت مورد نظر برای احتراق بهینه تنظیم می‌کند. دامپر هوا را می‌توان به صورت دستی تنظیم یا توسط یک محرک موتوری کنترل کرد.

5- سوپاپ سوخت

کنترل دقیق منبع سوخت برای دستیابی به خروجی گرمایش مورد نظر بسیار مهم است. سوپاپ یا دریچه یا شیر سوخت، جریان سوخت را به داخل محفظه احتراق تنظیم می‌کند. سوپاپ یا دریچه، مقدار سوخت عرضه شده را کنترل کرده و فرآیند احتراق ثابت و کنترل شده را تضمین می‌کند. شیر سوخت می‌توانند انواع مختلفی داشته باشند، از جمله شیرهای برقی یا شیرهای مکانیکی.

کاربرد موتورهای مشعل گازی، گازوئیلی و دوگانه

 کاربرد الکتروموتور مشعل گازی

  • استفاده در پکیج های ساختمانی.
  • استفاده در دستگاه های کارخانه های کاشی سازی و شیشه سازی.
  • دیگ های آب گرم و بخار.
  • دیگ ذوب مواد.
  • دیگ و بویلرهای صنعتی.

کاربرد الکتروموتور مشعل دوگانه

در صورت در دسترس نبودن گاز، از گازوئیل و در صورت نبود گازوئیل، می‌توان از گاز استفاده کرد و این مزیت بزرگ موتورهای مشعل دوگانه است. بنابراین، برای کاربردهای حیاتی، مهم و بزرگ که نبود گاز یا گازوئیل می‌تواند چرخۀ صنعت را خدشه‌دار کند، از موتور مشعل دوگانه استفاده می‌شود. این محصول همچنین برای هتل‌ها، کارخانه ها و مجتمع های مسکونی و ادارای تجاری بزرگ بسیار کارآمد است.

کاربرد موتورهای مشعل گازی، گازوئیلی و دوگانه

نکات قابل توجه پس از خرید الکتروموتور مشعل

برای اطمینان از عملکرد بهینه و طول عمر موتور مشعل، نگهداری مناسب و چک کردن دوره‌ای و منظم ضروری آن است. تعمیر و نگهداری منظم و شیوه‌های عیب یابی می‌تواند به افزایش طول عمر موتور مشعل کمک کند و عملکرد بهینه آن را در طولانی مدت تضمین کند. در حین استفاده از الکتروموتورهای مشعل گازی و گازوئیلی، موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  1. تمیز کردن: پره‌های فن، مجاری هوا و محفظه موتور را به طور منظم تمیز کنید تا گرد و غبارشان از بین برود.
  2. روغن کاری: برای راحت و روان کار کردن موتور و سایر قطعات متحرک، روغن کاری آن‌ها را روغن کاری نمایید. الکترومشعل هایی که بیش‌تر از 6 ساعت در روز کار می‌کنند، باید هر سال روغن‌کاری شوند. دستگاه هایی با کارکرد 2 ساعت در روز، بهتر است هر 5 سال یک بار روغن‌کاری شوند.
  3. بازرسی اتصالات الکتریکی: گهگاه اتصالات الکتریکی موتور را چک کنید. در این بررسی‌ها، حواستان به سیم‌های شل و آسیب دیده باشد.
  4. تعویض قطعات فرسوده: به طور دوره‌ای اجزای موتور مانند تیغه‌های فن و تسمه‌ها را بازرسی کنید و در صورت مشاهده علائم ساییدگی، آنها را تعویض کنید. قطعات آسیب دیده یا خراب می‌توانند بر عملکرد موتور تأثیر منفی بگذارند و منجر به احتراق ناکارآمد شوند.

عیب یابی

اگر در الکترو موتور مشعل گازی یا گازوئیلی خود با مشکلی مواجه شدید، جهت عیب یابی، می‌توانید موارد زیر را چک کنید.

  1. منبع تغذیه را بررسی کنید: مطمئن شوید که موتور ولتاژ صحیح را دریافت می‌کند و منبع تغذیه پایدار است. نوسانات ولتاژ می‌تواند بر عملکرد موتور تأثیر منفی بگذارد.
  2. سنسورها را بازرسی کنید: اگر مشعل مشتعل نشد یا دچار خاموشی مکرر شد، سنسور شعله را از نظر کثیفی یا آسیب بررسی کنید. در صورت لزوم سنسور را تمیز یا تعویض کنید.
  3. بررسی تامین سوخت: هر گونه گرفتگی، می‌تواند جریان سوخت را محدود کند؛ سوپاپ (شیر) و خطوط و مسیرهای سوخت را چک کنید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که منبع سوخت کافی است.
  4. با یک متخصص مشورت کنید: اگر نمی‌توانید مشکل را عیب‌یابی کنید یا اگر سیستم شما شامل اجزای پیچیده است، توصیه می‌شود به دنبال کمک حرفه‌ای باشید. از تکنسین‌های مجاز و ترجیحاً از خدمات کارخانه ای که موتور را خریداری کرده اید بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *