الکتروموتورها به طور کلی دستگاهی به حساب می آیند که نیروی محرکه و توان مورد نیاز برای وسایل الکتریکی که به موتور الکتریکی وصل می شوند را تامین می نمایند. امروزه به جای اینکه هر شخص خود با بهره گیری از نیروی جسمانی خود کاری را انجام دهد موتور الکتریکی انرژی لازم برای انجام کار را تامین می نماید و یکی از دستگاه های الکتریکی این روزها به طور گستره از این الکتروموتورها بهره می برد انواع پمپ آب از جمله پمپ شناور، پمپ گریز از مرکز، پمپ فشار قوی و غیره هستند. در ادامه سعی بر آن داریم که ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که الکتروموتور چیست و انواع آن شامل چه مواردی می باشد. سپس به اجزای تشکیل دهنده آن، کارکرد و کاربرد الکتروموتور اشاره نماییم.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
انواع الکتروموتور
به طور کلی الکتروموتورها را می توان به سه دسته کلی تقسیم بندی کرد. در این تقسیم بندی موتورها شامل موتور جریان متناوب، موتور جریان مستقیم و موتور پله ای می باشد که به ترتیب در ادامه درباره آن خواهیم گفت.
الکتروموتور dc چیست
موتورهایی که در دسته موتور DC قرار می گیرند دارای ساختار ساده ای هستند و به طور معمول از توان مکانیکی کمتری نسبت به موتور جریان مستقیم بهره می برند. می بایست به این نکته اشاره نماییم که اسباب بازی های برقی با موتور DC کار می نمایند. یکی از انواع رایج در دسته موتور جریان مستقیم یا DC آرمیچر است. به طور کلی می توان به این نکته اشاره نماییم که برای بهره گیری از موتور DC به مدار راه اندازی نیاز داریم. برای اینکه موتور مربوطه چرخشی یکنواخت داشته باشد تنها نیاز است موتور به منبع تغذیه ای مثل باطری وصل شود. از طرفی کم بودن قیمت موتور، تنوع در قدرت و سرعت از جمله مزیت های موتور الکتریکی DC به حساب می آید.
الکتروموتور پله ای یا استپ موتور چیست
دومین موتوری که در اینجا بررسی می نماییم موتور پله ای است و همانند موتورهای DC حرکت دورانی تولید می نمایند. تفاوت عمده ای که موتورهای پله ای نسبت به موتور جریان مستقیم دارند این است که این موتورها دقیق تر می باشند و از حرکت حساب شده ای بهره می برند. از طرفی موتورهای پله ای همانطور که می توان از نام آنها حدس زد به صورت درجه ای دوران می کنند و با درجه های مختلف در بازار عرضه می شوند و به طور معمول در دو نوع 5 یا 6 سیم یافت می شوند. یک نمونه از استپ موتور رایج موتور دیسک سخت می باشد و کاربرد اصلی این موتورها در کنترل موقعیت می باشد.
الکتروموتور جریان متناوب چیست
الکتروموتور سه فاز با نام های مختلفی از جمله موتورهای جریان متناوب یا موتورهای القایی یا موتور AC شناخته می شوند و در واقع نوع پیشرفته تری از انواع موتور الکتریکی می باشد که دارای دو بخش اصلی شامل یک قسمت ثابت بیرونی به نام استاتور و یک قسمت درونی به اسم روتور هستند. بخش بیرونی ثابت است و روتور در درون این استاتور با متصل شدن الکتروموتور به منبع تغذیه شروع به گردش می نماید. از طرفی می بایست به این نکته اشاره نماییم که روتور در فاصله دقیق کارشناسی شده نسبت به استاتور قرار دارد. موتورهای الکتریکی به طور کلی با بهره گیری از میدان الکترومغناطیسی به گرداندن روتور می پردازند. موتورهای الکتریکی جریان متناوب یا AC تنها مدلی از الکتروموتورها به حساب می آید که در میدان مغناطیسی دوار به طور طبیعی با استفاده از استاتور و میدان الکترومغناطیسی موجود در آن دوران می کنند. این در حالی است که در موتور الکتریکی جریان مستقیم و پله ای برای اینکه موتور بتواند دوران کند نیاز دارد به دستگاه الکتریکی یا مکانیکی برای تولید این میدان دوار متصل گردد. همچنین می بایست به این نکته اشاره نماییم که یک االکتروموتور AC تک فاز نیاز دارد به وسیله الکتریکی خارجی برای تولید میدان مغناطیسی جهت چرخش متصل گردد.
کار الکتروموتور چیست
درون موتور القایی از دو سری آهنربای مغناطیسی بهره برده شده است، یک سری از آهنرباها در درون موتور به پیچه های استاتور متصل می شوند چرا که این سری از مغناطیس شونده ها به دلیل وصل شدن منبع تغذیه به استاتور در این قسمت قرار می گیرند. با توجه به این مساله که منبع تغذیه طبیعتی متناوب دارد بر اساس قانون لنز همانند سیم پیچ ثانویه در ترانسفورماتور، نیروی الکترومغناطیسی به روتور القا می شود. سری دوم از مغناطیس شونده ها در جریان قرار گرفتن در این میدان مغناطیسی خاصیت مغناطیسی پیدا می کنند. از این رو به این الکتروموتور سه فاز، موتور القایی نیز گفته می شود. عامل چرخش تعادل بین این مغناطیس شونده هاست. در نتیجه موتور در جهت گشتاور موجود در کل سیستم به چرخش در می آید. کار الکتروموتور به گردش در آوردن پروانه پمپ و سپس پمپاژ سیال با گردنش در آمدن پروانه پمپ می باشد. در واقع با دوران پروانه پمپ اختلاف فشار بین ورودی پمپ و پروانه و خروجی از پروانه به وجود می آید و در نتیجه عملیات مکش به سمت پروانه ها صورت می گیرد و پمپاژ آغاز می گردد.
اجزای الکتروموتور سه فاز
همانطور که پیش از این اشاره کردیم اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور سه فاز شامل استاتور و روتور می شود. هر یک از این بخش ها دارای ویژگی ها و ساختار منحصر به فردی هستند که قابلیت پمپاژ را برای پمپ شناور فراهم می سازند. در ادامه به ویژگی های هر یک از اجزا به صورت جداگانه اشاره خواهیم کرد.
استاتور در الکتروموتور
بخش ثابت موتور الکتریکی یعنی استاتور، از چندین قطه باریک از جنس آلومینیوم یا آهن سبک تشکیل می شود که این قطعات همانند یک سیلندر تو خالی به هم محکم می شوند و در واقع هسته استاتور را تشکیل می دهند که دارای شیارهایی نیز می باشد. در شیارهای مربوطه سیم پیچ هایی از سیم روکش دار قرار می گیرند و هر گروه پیچه با هسته ای که آن را در بر می گیرد یک آهنربای معناطیس با دو قطب مختلف تشکیل می دهد که مناسب برای کار کردن با تغذیه AC است. تعداد قطب های یک موتور الکتریکی AC بستگی به اتصالات داخلی پیچه های استاتور دارد و این پیچه ها مستقیم به منبع انرژی متصل می گردند. نحوه اتصال پیچه ها به منبع انرژی به گونه ای است که یک میدان مغناطیسی چرخنده ایجاد می گردد.
روتور در الکتروموتور
روتور نیز که بخش گردان موتور است از چندین قطعه مجزا و باریک از جنس فولاد تشکیل می شود که بین آنها میله هایی قرار می گیرد که از جنس مس یا آلومینیوم است. به طور معمول روتورها به صورت قفس سنجابی تهیه می شوند و در واقع میله های گفته شده در انتهای خود به صورت الکتریکی و مکانیکی به وسیله حلقه هایی به هم متصل هستند. نحوه اتصال میله ها به روتور ساختاری محکم و ساده می بخشد. روتور مربوطه از هسته ای تشکیل می شود که دارای چند تکه استوانه ای با محوری که شامل شکاف های موازی برای جادادن رسانا در درون آن است می باشد. در هر شکاف می تواند میله ای از جنس مس، آلومینیوم و یا آلیاژی بین این دو قرار بگیرد. میله روتور به طور کامل با محور موازی نیست و مدار کوتاه این میله ها به طور دائمی توسط حلقه های انتهایی آنها برقرار است. آنچه در مورد روتور اهمیت دارد این است که به صورت اریب نصب می گردد و دو دلیل اصلی برای نصب روتور به صورت اریب وجود دارد. اول اینکه موتور با صدای کم به دلیل کاهش صوت مغناطیسی کار کند و دوم اینکه روتور کمتر دچار اشکال شود.
کاربرد الکتروموتور چیست
یکی از کاربردهای اصلی که قبلا نیز به آن اشاره نموده ایم بهره گیری از الکتروموتورها در تامین نیروی الکتریکی لازم جهت کارکرد انواع پمپ آب بهره برده می شود. در واقع پمپ آب شامل انواع مختلفی می باشد و برای کارکرد نیاز به نیروی محرکه ای دارند تا بتوانند پمپاژ سیال را انجام دهند. از این رو الکتروموتورها با انواع پمپ کوپله می شوند با چرخش روتور در موتور الکتریکی محور متصل به پروانه پمپ نیز به گردش در می آید و از این رو امکان پمپاژ سیال برای این محصولات فراهم می گردد.
قیمت الکتروموتور
امروزه یکی از نکات مهم در زمینه بهره گیری از الکتروموتور قیمت این محصولات می باشد. قیمت الکتروموتور از جمله فاکتورهایی است که در انتخاب الکتروموتور ضرورت دارد. از جمله الکتروموتورهایی که گستره آبی برای پمپ شناور معرفی می نماید شامل الکتروموتور پمپیران است و مصرف کنندگان می توانند قیمت های آن را در لیست قیمت پمپ شناور پمپیران مشاهده فرمایند. از طرفی پمپ گریز از مرکز و پمپ فشار قوی نیز می توانند از انواع الکتروموتور موتوژن جهت راه اندازی بهره مند گردند و از این رو لیست قیمت الکتروموتور موتوژن برای مصرف کنندگان در وبسایت گستره آبی منتشر شده است. همچنین مصرف کنندگان عزیز می توانند با شماره های موجود در وبسایت گستره آبی تماس حاصل فرمایند و از مشاورین قیمت الکتروموتور شناور و یا الکترموتور های مربوط به پمپ های گریز از مرکز و فشار قوی را استعلام فرمایند و از مشاوره رایگان انتخاب و خرید موتور الکتریکی بهره مند گردند.
سوالات رایج پیرامون الکتروموتور چیست
- اصل کار الکتروموتور چیست؟ به طور کلی می توان گفت کار الکتروموتور بر اساس هادی حامل جریان که میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد می نماید انجام می شود. در واقع رسانای ذکر شده از جریانی عمود بر میدان مغناطیسی برخوردار است و از این رو قادر است نیروی الکتریکی را تحمل نماید. از این رو الکتروموتور قادر است با قرار گرفتن در این میدان نیروی الکتریکی ایجاد شده را با بهره گیری از خاصیت القای الکترومغناطیسی به نیروی مکانیکی تبدیل نماید و راه اندازی دستگاه متصل به این موتور الکتریکی را آغاز نماید.
- انواع الکتروموتور چیست؟ انواع الکتروموتور بهره برداری شده در شرایط مختلف شامل الکتروموتور جریان مستقیم یا DC، الکتروموتور پله ای یا استپ موتور و نوع آخر شامل الکتروموتور جریان متناوب یا AC می باشد که البته با نام موتور الکتریکی سه فاز یا الکتروموتور القایی نیز شناخته می شود.
- فرق بین الکتروموتور AC و DC چیست؟ لازم به ذکر است هر دو این موتورها به منبع تغذیه برای تامین جریان الکتریکی مد نظر خود توسط انواع کابل برق متصل می گردند ولی آنچه منجر به تفاوت منحصر به فرد این دو دسته الکتروموتور می شود این است که در الکتروموتور DC جریان به صورت مستقیم به موتور وارد می شود و سپس تبدیل به نیروی مکانیکی می شود. اما در الکتروموتور AC این جریان به صورت متناوب می باشد و منجر به گردادن اجزای متحرک و درونی موتور شده و با بهره گیری از میدان الکترومغناطیسی قادر است انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کند.
- آیا الکتروموتور سه فاز همان الکتروموتور AC است؟ یکی از انواع الکتروموتورهای جریان متناوب یا AC که نمونه و مثالی بارز از موتور چند فاز می باشد الکتروموتور سه فاز است. موتور الکتریکی سه فاز هم می تواند از نوع الکتروموتور آسنکرون (الکتروموتور القایی) باشد و یا موتور سنکرون (غیر القایی). الکتروموتور سه فاز از دو بخش اصلی استاتور و روتور تشکیل می گردد که در داخل محفظه موتور قرار گرفته اند.
- کاربرد الکتروموتور چیست؟ به طور کلی از الکتروموتورها در تامین نیروی الکتریکی لازم برای پنکه، انواع دمنده ها، انواع مختلف ماشین آلات، توربین های آب و باد، انواع پمپ از جمله پمپ شناور، پمپ گریز از مرکز و پمپ فشار قوی و غیره، دستگاه های الکتریکی و غیره بهره برداری می شود. در واقع هر دستگاه که نیاز دارد برای کارکرد خود نیروی الکتریکی به نیروی مکانیکی تبدیل شود از الکتروموتور بهره می برد.