اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
موتور الکتریکی یا الکتروموتور یک ماشین الکتریکی به حساب می آید که قابلیت تبدیل انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی دارد. اکثر الکتروموتورها بر اساس تعامل بین میدان مغناطیسی موتور الکتریکی و جریان الکتریکی در سیم پیچ عمل می کنند. در واقع از تعامل بین دو میدان الکترومغناطیسی گشتاوری در روتور بخش گردان الکتروموتور که در بخش ثابت یعنی استاتور قرار گرفته است به وجود می آید و منجر به چرخش روتور و در نتیجه چرخش شفت موتور می شود. انواع الکتروموتور بر اساس نوع منبع تغذیه ای که برای موتور الکتریکی به کار برده می شود مشخص میگردد. الکتروموتورها می توانند از منبع برق جریان مستقیم (DC) همانند باتری یا رکتیفایر یا یک سوساز و یا منبع برق جریان متناوب (AC) همانند اینورتر یا مبدل، شبکه برق و ژنراتور الکتریکی بهره گیرد.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
الکتروموتورها دارای کاربردهای فراوانی هستند و از تجهیزات و لوازم برقی خانگی تا صنعتی همواره از الکتروموتورها در انواع مختلف بهره برده می شود. انواع موتور الکتریکی برای دلایل مختلف طراحی، تهیه و مورد استفاده قرار می گیرند. انواع الکتروموتور شامل الکتروموتور جریان مستقیم (DC)، الکتروموتور سنکرون، الکتروموتور القایی سه فاز، الکتروموتور القای تک فاز، الکتروموتورهای خاص و فوق خاص می شود.
در دسته بندی گفته شده تنها الکتروموتورهای جریان مستقیم هستند که از منبع برق DC یا جریان مستقیم بهره می برند و یکی از ابتدایی ترین انواع موتور الکتریکی به حساب می آیند که گشتاور تولید شده ناشی از جاری شدن جریان الکتریکی در رسانا در داخل یک میدان مغناطیسی می باشد. سایر انواع الکتروموتور از منبع تغذیه جریان متناوب بهره می برند. امروزه از موتور DC در کاربری های مختلف از جمله مهندسی و صنایع برای مثال ریش تراش یا اتومبیل ها بهره برداری کرد. اما در نهایت می بایست اشاره نماییم که انواع الکتروموتور dc بسته به نوع کاربری که برای آنها وجود دارد شامل:
موتور الکتریکی DC آهنربایی دائمی، موتور الکتریکی DC تحریک شده توسط جریان دینام، موتور الکتریکی DC با سیم پیچ شنت شده، موتور الکتریکی DC با سیم پیچ سری شده، موتور الکتریکی DC با سیم پیچ ترکیبی، موتور الکتریکی DC شنت شده کوتاه، موتور الکتریکی DC شنت شده بلند و در آخر نیز موتور الکتریکی DC ترکیبی دیفرانسیل در دسته الکتروموتور DC قرار می گیرد. در صورتی که مایلید بیشتر درباره هر یک از انواع الکتروموتور DC بدانید توصیه می نماییم به مقاله مربوط به الکترموتور DC مراجعه فرمایید.
اولین نوع از الکتروموتور ac دارای روتوری است که در واقع نوعی آهنربای الکتریکی به حساب می آید که در به صورت مغناطیسی به استاتور متصل می شود و با برقراری میدان الکترومغناطیس در استاتور روتور که آهنربایی الکتریکی است به گردش در می آید. سرعت این ماشین الکتریکی بسته به نوع فرکانس، تعداد قطب موتور متفاوت است و بر اساس فرمول Ns=120f/P می توان سرعت این موتورهای الکتریکی را به دست آورد. نوع دیگری از الکتروموتور AC شامل انواعی است که میدان دوار مغناطیسی رسانای روتور را قطع می کند و منجر به دوران نمودن جریان ایجاد شده در رساناهای روتور اتصال کوتاه شده می شود. با توجه به تعامل بین میدان مغناطیسی و جریان در گردش ناشی از القای فارادی در روتور، روتور شروع به کار می نماید و دوران می کند. این نوع از موتورهای الکتریکی از نوع الکتروموتور القایی یا الکتروموتور آسنکرون می باشند که در سرعتی کمتر از سرعت در شرایط سنکرون دوران می کنند و گشتاوری ایجاد می نمایند که منجر به چرخش روتور می شود و این سرعت نسبی به وسیله اختلاف بین سرعت میدان دوار و البته سرعت حرکت روتور که اصطلاحا با نام لغزش شناخته می شود مدیریت می شود و می توان با بهره گیری از فرمول S=(Ns-Nr)/Ns این لغزش را به دست آورد. الکتروموتور تک فاز القایی همانند الکتروموتور سه فاز القایی است چرا که هر دو با بهره گیری از میدان الکترومغناطیسی ناشی از شار مغناطیسی شروع به کار می نمایند ولی تفاوتی نیز بین این دو موتور وجود دارد که ناشی از منبع تغذیه است. برای الکتروموتور تک فاز از منبع برق تک فاز استفاده می شود و همچنین برای الکتروموتور سه فاز منبع تغذیه سه فاز استفاده می شود. انواع الکتروموتور القایی یا AC شامل الکتروموتور القایی تک فاز از جمله موتور الکتریکی تک فاز اسپلیت، موتور الکتریکی القایی با خود راه اندازی خازنی، موتور الکتریکی القایی که نه تنها با بهره گیری از خازن شروع به کار می کند بلکه با کمک خازن به کار خود ادامه می دهد و همچنین الکتروموتور القایی قطب سایه ای در دسته الکتروموتور تک فاز قرار می گیرد. انواع الکتروموتور سه فاز نیز به صورت الکتروموتور سه فاز القایی قفس سنجابی و الکتروموتور القایی با رینگ لغزنده طراحی و تهیه می شوند. در صورتی که مایل هستید بیشتر درباره انواع این الکتروموتورهای جریان متناوب بدانید توصیه می شود به مقالات مربوط به الکتروموتور القایی مراجعه نمایید.
مصرف کنندگان گرامی می توانند برای کسب اطلاع از انواع الکتروموتور به وبسایت گستره آبی مراجعه نمایند و لازم به ذکر است مصرف کنندگان می توانند با مراجعه به کتگوری الکتروموتور موتوژن و الکتروموتور پمپیران انواع موتور الکتریکی که توسط گستره آبی معرفی شده است را مشاهده فرمایند. همچنین برای استعلام قیمت انواع الکتروموتور مصرف کنندگان عزیز می توانند با شماره های موجود در وبسایت گستره آبی تماس حاصل فرمایند و قیمت موتور الکتریکی را استعلام نمایند. از طرفی لیست قیمت الکتروموتور موتوژن و لیست قیمت الکتروموتور شناور پمپیران از قیمت محصولات اطلاع کسب نمایند.