اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
تا به حال پس از باز کردن شیر آب احساس کرده اید که فشار آب به اندازه مطلوب شما نیست؟ یکی از مشکلات افزایش جمعیت در منطقه ای که زندگی می کنید کاهش فشار آب شهری است چرا که مشترکین بهره مند از آن انشعاب آب افزایش یافته و مقدار کمتری آب برای مصرف باقی خواهد ماند. از این رو برای حفظ نمودن فشار آب را یا افزایش آب معمولا برای زمانی که سرویس دهی به سیستم هایی که مصرف کننده آب هستند به حد کافی نباشد از دستگاهی به نام بوسترپمپ بهره برده می شود. از طرفی علاوه بر تامین فشار لازم برای آب شهری همچنین از بوستر پمپ در تامین آب با فشار زیادی در آتش نشانی، صنایع، کشاورزی و غیره نیز بهره برداری می شود. در ادامه بیشتر درباره این موضوع که بوستر پمپ چیست و چه انواعی دارد بیشتر خواهیم گفت.
بوستر پمپ ها دستگاه هایی برای افزایش فشار و یا تقویت فشار آب در سیستم های آبرسانی به حساب می آیند. در واقع یک بوستر پمپ برای تقویت فشار در سیستم آبیاری خانگی، آبرسانی در ساختمان ها علی الخصوص آپارتمان ها، سیستم های آبرسانی کشاورزی و صنعتی پر کاربرد هستند. این دستگاه ها زمانی به کار می روند که فشار آب به صورت طبیعی کافی نباشد و نیاز است با اعمال فشار بیشتر آب مورد نیاز مصرف کنندگان تامین شود.
پس اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم که بوستر پمپ چیست؟ از آن به عنوان دستگاهی برای افزایش فشار آب و انتقال آب از منبعی با فشار کم و ضعیف به سمت سیستم آبیاری یاد خواهیم کرد و این دستگاه ها برای ایجاد عملکرد بهتر در سیستم آبرسانی به کار گرفته می شوند.
کلمه Booster به فارسی به معنی تقویت کننده و تشدید کننده است و به همین خاطر بوستر پمپ نیز نوعی پمپ گریز از مرکز است که همانند نام خود به تقویت فشار و جریان برای آب کم فشار می پردازد. در واقع همانطور که پیشتر اشاره نموده ایم این دستگا ها قادرند فشار آب را به میزان مد نظر مصرف کنندگان برسانند. این بوستر پمپ می تواند قبل از مخزن آب برای پمپاژ آب به مخزن استفاده شود و یا اینکه پس از مخزن آب برای افزایش فشار آب در داخل ساختمان و یا مراکز تجاری به کار برده شود. بوستر پمپ ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
همانطور که پیشتر گفته ایم دلیل اصلی استفاده از بوستر پمپها نبود فشار آب کافی است. در واقع افزایش فشار آب اولین نیازی است که توسط بوستر پمپ ها برطرف می شود. سیستم های آبیاری خانگی و صنعتی برای تامین آب مورد نیاز مصرف کننده نیاز دارند آب با فشار کافی و مناسب برای قسمت های دور افتاده منتقل شود و بوستر پمپ این نیاز را برطرف می کند.
بوستر پمپ همچنین عملکرد سیستم آبیاری را بهبود می بخشد. به عبارت بهتر آب را به نقاط دور افتاده و غیر قابل دسترس به سادگی با فشار کافی منتقل می نماید. از طرفی در بسیاری از مواقع فشار آب ناپایدار است و در هر نقطه یا در طول شبانه روز فشار آب متغیر می باشد از این رو با استفاده از بوستر پمپها می توانیم به سادگی فشار پمپ آب را تنظیم کنیم تا ثابت بماند.
بوستر پمپ ها از ویژگی هایی برخوردارند که دلیل تمایز آنها با سایر پمپها و دلیلی برای بهره گیری از آنها می باشد که شامل افزایش فشار، کارایی بالا، قابلیت نصب و راه اندازی ساده، مقاومت بالا در برابر خوردگی و فرسایش، کنترل هوشمند پمپ و کاربردهای زیادی که در صنعت، کشاورزی و حتی مصارف خانگی دارند این محصولات را به گزینه هایی منحصر به فرد و پرکاربرد تبدیل کرده است.
ويژگی اصلی بوستر پمپ که افزایش فشار است که با توجه به نیاز مصرف کنندگان بخش عظیمی از مشکلات آبرسانی به مناطق دور افتاده را رفع می کند. کارایی بالا در مورد بوستر پمپها به دلیل ساختمان آنها شکل می گیرد، این پمپ ها با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته به صورت پمپ چند مرحله تهیه می شوند که به کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی منجر می گردد.
نصب آسان و کاربردهای فراوان بوستر پمپ ها از جمله ویژگی های یک بوستر پمپ آب خوب است و البته آنچه این دستگاه را کمی متفاوت تر از سایر انواع پمپ ها می کند کنترلر بوستر پمپ یا در واقع قابلیت کنترل هوشمند این دستگاه است که از طریق سنسورها و سیستم های خودکار کنترل فشار انجام می شود که از این طریق عملکرد بهبود می یابد و از هدر رفت انرژی نیز خودداری می شود.پمپ بوسترها همچنین از مواد مقاومی همچون فولاد ضد زنگ و آلومینیوم ساخته می شوند که در برابر خوردگی و فرسایش مقاوم هستند.
اما اگر بخواهید بدانید تفاوت بوستر پمپ با پمپ های معمولی در چیست می بایست به موارد زیر اشاره نماییم.
انواع بوستر پمپ (بوستر ست) بر اساس نوع مصرف آن ها و البته نیاز مصرف کنندگان متفاوت می باشد. انواع بوستر پمپ شامل:
بوستر پمپ با فشار مستقیم: برای افزایش فشار در سیستم آبیاری خانگی، گلخانه ها و سیستم آبیاری کشاورزی به کار می روند.
بوستر پمپ چند مرحله ای: پمپ های چند مرحله ای با پمپاژ سیال در چندین پروانه و به صورت مرحله به افزایش فشار آب کمک می کنند و هر مرحله از پمپاژ فشار آب را تقویت می کند و معمولا برای آبیاری صنعتی و ساختمانی به کار می روند.
بوستر پمپ ها با سرعت متغیر: این نوع از بوستر پمپ ها قابلیت تنظیم سرعت سیال خروجی را دارند و در واقع قابلیت کنترل فشار و دبی آب را به طور دقیق دارند. در سیستم آبیاری صنعتی و حتی آبرسانی ساختمانی نیز پرکاربرد هستند.
بوستر پمپهای هیدرولیکی: این نوع از پمپ ها با بهره گیری از انرژی هیدرولیکی به افزایش فشار آب پرداخته و به طور معمول در سیستم آبیاری کشاورزی و تامین آب در روستا به کار می روند.
اما اگر بخواهیم اشاره کنیم که انواع بوستر پمپ بر اساس تقسیم بندی پمپ ها از نظر سیستم عملکرد کدامند؟ می بایست ابتدا به پمپ های زیر اشاره کنیم. در دنیای امروز پمپ ها به طور عمده از نوع سانتریفیوژ یا گریز از مرکز می باشند و یا در سیال شناور هستند یا خیر.
پمپیران یکی از تولیدکنندگان برجسته در زمینه تولید انواع پمپ آب می باشد و در سری پمپهای پمپیران برخی از مدلها به صورت بوستر پمپ به خصوص در آبرسانی صنعتی به کار می روند که شامل:
پمپهای PB1 یا مدل پمپ های BB1–API610 از نوع پمپ افقی با محفظه ای دو تکه می باشند که از طراحی هیدرولیکی متقارن برخوردار بوده و از سرعت دوران بحرانی بالا بهره می برند. این پمپ ها برای پمپاژ آب سرد، آب برای مصارف آتشنشانی و بوستر پمپ در صنایع مس و فولاد و حتی نیروگاه ها پرکاربرد است.
این پمپ فشار قوی طبقاتی از نوع پمپ گریز از مرکز فشار قوی با پروانه هایی بین یاتاقانی است که موتور الکتریکی به صورت جدا از پمپ تعبیه و برای راه اندازی با پمپ کوپله می شود. این پمپ چند طبقه از محفظه ای با برش های شعاعی برخوردار است و پمپ به صورت یکپارچه با محفظه مکش و رانش ریخته گری شده است. این پمپ ها به عنوان بوستر پمپ، پمپ آبیاری بارانی، پمپ تغذیه دیگ بخار، پمپ کندانس و علی الخصوص پمپاژ آب گرم و سرد در تاسیسات صنعتی پر کاربردند.
پمپ های فشار قوی که با عنوان پمپ طبقاتی نیز شناخته می شوند در مدل ویکائیل یا WKL از نوع پمپ گریز از مرکز چند طبقه با محفظه مکش و رانش ریخته گری شده به صورت یکپارچه اند که روی محفظه برشهای شعاعی وجود دارد و طبقات پمپ روی محفظه مشخص می شوند. این پمپ ها در وهله اول برای تامین آب شهری و پمپاژ آب در مصارف صنعتی به کار می روند ولی مصارف پمپ WKL تنها به این دو مورد ختم نمی شود و در واقع قابلیت بهره گیری به عنوان بوستر پمپ، بوستر پمپ آب گرم و بوستر پمپ آب سرد و بوستر پمپ آتشنشانی را دارد.
یکی دیگر از انواع پمپ فشار قوی که به عنوان پمپ طبقاتی نیز شناخته می شوند پمپ فشار قوی طبقاتی MC است که بین پروانه پمپ یاتاقان قرار می گیرد و چند طبقه با محفظه ای با برشهای شعاعی هستند. هر طبقه از این پمپ فشار قوی طبقاتی با اورینگ و واشر کاغذی آببندی شده و طبقات به وسیله پیچ بست به هم بسته می شوند. کاربرد این محصولات پمپیران همانند آنچه گفته شده است می باشد.
نوع دیگری از پمپ های گریز از مرکز فشار قوی سری CV است و همانند سری های قبلی طراحی و تهیه می شود. این دستگاه همچنین برای مصارف آبیاری و آبرسانی معمولی و به عنوان بوستر پمپ و پمپ تغذیه و پمپ آب کندانس شده نیز پرکاربرد است.
پمپ گریز از مرکز فشار قوی مد نظر در اینجا به صورت پمپ طبقاتی عمودی طراحی و استفاده می شود. این پمپ ها فضای کمتری را به هنگام نصب به خود اختصاص می دهند و از این رو جهت تامین آب در سیستم آبرسانی ساختمان به کار می روند. از طرفی به دلیل عمودی بودن پمپ PCR این دستگاه قابلیت نصب به صورت خطی و در امتداد خط لوله را دارد. پمپ عمودی طبقاتی PCR به عنوان بوستر پمپ در ساختمانهای مسکونی، برج ها، هتلها، مجتمع ها تجاری و صنعتی و حتی مراکز طبیعی و البته سیستم اطفاء حریق به کار می روند.
همانطور که پیشتر اشاره کرده ایم بوستر پمپ ها وظیفه افزایش فشار آب را به عهده دارند و از این رو بوستر پمپ خانگی نیز قابلیت تامین فشار مورد نیاز در واحدهای مسکونی و آب رسانی به طبقات بالاتر و ارتفاعات زیاد را با فشار مناسب به عهده دارد. از طرفی از این بوستر پمپها حتی در افزایش فشار آب سیستم آبیاری گلخانه های خانگی و باغچه ها نیز استفاده می شود. بوستر پمپ خانگی کوچک هستند و ساختاری ساده، کارایی بالا و قابلیت نصب و راه اندازی راحت دارند. همچنین بوستر پمپ خانگی دارای سیستم کنترل هوشمند است.
همانطور که پیش تر اشاره نموده ایم برای اینکه فشار کافی در لوله کشی ساختمان وجود داشته باشد از بوستر پمپ خانگی استفاده می شود. این پمپ کوچک به سیستم پمپ ساختمان متصل می گردد و قادر است نقطه و یا انشعابی که فشار کم دارد را تشخیص دهد و به صورت اتوماتیک سطح فشار را در آن انشعاب افزایش داده تا به طور کلی فشار موجود در همه لوله ها یکسان و به مقدار مد نظر مصرف کنندگان برسد. اما این مساله که آیا خرید بوستر برای پمپ خانگی ضروری است یا نه می بایست اشاره نماییم که تنها در صورتی که فشار آب ساختمان کم یا ضعیف باشد و یا اینکه نوسان جریان و فشار در شیرآلات زیاد باشد خرید این دستگاه توصیه می شود.
برای اینکه بتوانیم به سادگی بوستر پمپ خانگی خود را انتخاب کنیم می بایست مشخصات آن را بدانیم. بسته به اینکه چه شرکتی این بوستر پمپ های خانگی را تولید می نماید و مدل و نوع سیستم آنها به چه صورت می بایست به یک سری مشخصات مشترک بین این محصولات اشاره نماییم که به شما اجازه می دهد راحت برای خرید پمپ بوستر خود تصمیم گیری کنید.
بوستر پمپها به دلیل فشار زیاد آب راه آسانی برای اطفاء حریق به حساب می آیند و از این رو در آتشنشانی پرکاربرد می باشند. بوستر پمپ آتش نشانی به طور معمول فشار آب را در سیستم آتش نشانی افزایش داده و ساختمان های مسکونی، کارخانه ها، انبارها و فرودگاه و یا مراکز خرید بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. بوستر پمپ های آتش نشانی همچنین تضمین می کنند در تمام طول فرایند اطفاء حریق فشار کافی و سرعت آب ثابت باقی بماند. اما مشخصات فنی بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟
مشخصات فنی بوستر پمپ آتش نشانی شامل ظرفیت یا دبی پمپ بوستر آب آتشنشانی، فشار حداکثری بوستر پمپ آتشنشانی، توان الکتروموتور، جنس بدنه و قطعات بوستر پمپ آتشنشانی که باید قابلیت کارکرد در حرارت و شرایط سخت را داشته باشد، ابعاد فیزیکی و وزن این پمپ آب و توان الکتریکی می شود.
بوستر پمپ آتش نشانی برای افزایش فشار آب برای مقابله با آتش و اطفاء حریق به کار برده می شود تا با سرعت بیشتری آتش مهار شود. با این حال بر اساس NFPA هر پمپ می بایست قابلیت تامین کل دبی را داشته باشد و تنها زمانی که دبی مربوط به این پمپ ها بیشتر از 5000 گالن بر دقیقه باشد تحت نظر مقامی ناظر می توان از سه پمپ اصلی بهره برد. لازم به ذکر است که بر استانداردهای اروپا هرگز از بوستر پمپ آتش نشانی برای بیشتر از سه پمپ استفاده نمی شود.
بوستر پمپ ها در سیستم آتش نشانی به نحو خاصی در کنار هم قرار می گیرند که این آرایش می تواند به صورت موازی یا سری باشد. در آرایش موازی بوستر پمپ ها در کنار یکدیگر قرار گرفته و همه به یک منبع آب متصب می شوند. هر یک از این پمپ ها به صورت مستقل عمل می کند و وظیفه آن تقسیم حجم کاری است که باید پمپ ها برای پمپاژ سیال انجام دهند و همچنین وظیفه اصلی بوستر پمپ ها که تا به اینجا به آن اشاره کرده ایم یعنی افزایش فشار. از آرایش موازی بیشتر در زمانی استفاده می شود که نیاز به ظرفیت بالا و ایمنی بیشتر است.
در أرایش سری بوستر پمپها همچنین پمپ ها به طور متوالی به یکدیگر وصل می شوند و آب از یک پمپ به پمپ دیگر پمپاژ می شود. این انتقال در آرایش سری منجر به افزایش فشار حداکثری می شود و زمانی به کار گرفته می شود که سیستم های آتش نشانی کوچکتر هستند و یا زمانی که نیاز به فشار زیاد نیست.
البته می بایست اشاره نماییم که سری سوم از آرایش بوستر پمپ های آتشنشانی شامل آرایش ترکیبی است که ترکیبی از آرایش موازی و آرایش سری می باشد. در این روش چندین گروه پمپ به صورت موازی به صورت سری به هم متصل می شوند و این نوع آرایش می تواند برای زمانی که نیاز به ظرفیت بالا و فشار بالاست مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس نیاز سیستم آتش نشانی و استانداردهای مربوط به آن هد بوستر پمپ محاسبه می گردد. برای اینکه بتوانیم بوستر پمپ مناسب با نیاز خود را انتخاب نماییم نیاز است بتوانیم هد و دبی را به صورت اختصاصی انتخاب نماییم.
محاسبه دبی یا جریان آب برای بوستر پمپ ها بر اساس نیازهای سیستم آتش نشانی انجام می شود که شامل دبی آب مورد نیاز برای اطفای حریق و زمان مورد نیاز برای این کار می باشد. از طرفی این دبی با توجه به نیاز به افزایش فشار در شبکه آبیاری نیز مورد محاسبه قرار می گیرد.
محاسبه هد یا فشار پمپ می بایست بر اساس ارتفاعی که نیاز است آب به آنجا برسد تعیین شود تا بتواند آتش را خاموش کند. این ارتفاع بر اساس نوع و اندازه ساختمان و نیازهای آتش نشانی ساختمان متفاوت است. در بسیاری از مواقع هد بوستر پمپ از طریق فرمول هیدرولیکی که ارتباط بین فشار، چگالی آب، شتاب گرانش و ارتفاع مورد نظر است مشخص می گردد.
برای کنترل و مدیریت عملکرد بوستر پمپ ها نیاز به دستگاهی الکترونیکی است که به آن بوستر پمپ کنترلر گفته می شود. در واقع این دستگاه با استفاده از سنسورها، الگوریتم های هوشمند و تکنولوژی های مدرن برای بهبود کارایی و کاربری بوستر پمپ ها طراحی می شوند. وظیفه اصلی کنترلر بوستر پمپ نیز کنترل فشار و جریان به طور دقیق، محافظت از بوستر پم پ و سیستم آبیاری در برابر فشار بیش از حد، حرارت بیش از حد، جریان بیش از حد و حتی قطع برق، عملکرد خودکار بوستر پمپها برای انجام عملیات آبرسانی و آبیاری، برخورداری از نمایشگر و رابط کاربری که اطلاعاتی همچون هد و دبی پمپ آب، شرایط عملکرد پمپ و خطاها را برای کاربر به نمایش می گذارد، اتصالات و امکانات ارتباطی همچون وای-فای، بلوتوث مودم و غیره برای مانیتور کردن وضعیت بوستر پمپها و یا اقدامات از راه دور می باشد. مصرف کنندگان می تواند بر اساس ویژگی ها و مشخضات فنی ذکر شده در کاتالوگ بوستر پمپ کنترلر اقدام به خرید این محصولات نمایند. طبیعی است که قیمت کنترلر بوستر پمپ بسته به مشخصات فنی مختلفی که دارند می تواند متفاوت باشد.
کنترل فشار برای جریان خروجی از یک پمپ توسط بوستر پمپ کنترلر صورت می گیرد. به عبارت دقیق تر می بایست بیان کنیم که هدف از استفاده از بوستر پمپ کنترلر قادر است سرعت پمپ را کنترل کند و در نتیجه خروجی پمپ را تنظیم نماید. متغیرهای ورودی به این دستگاه توسط سنسورهای قوی مشخص می گردند و شامل فلومترها و سنسورهای تعیین سطح می شوند. این سنسورها اطلاعات مربوط به سطح و هد سیال را مشخص کرده و به کنترلر پمپ سیگنال می دهند که سرعت سیال را تنظیم نموده تا پمپ در نقطه بهینه خود کار کند و در نتیجه فشار خروجی به اندازه مد نظر مصرف کننده باشد.
زمانی که دستگاه تکفاز است به این معنی است که برای کاربردهای خانگی و یا کاربری در حجم کم از جمله مصارف تجاری کوچک مناسب می باشند. پمپ های تکفاز به طور کلی دارای توان کم و اندازه و ابعاد کوچک هستند. با این حال بوستر پمپ تکفاز قادر است نیاز به افزایش فشار آب در سیستم آبیاری، سیستم آبشاری و غیره را برطرف نماید و از جریان برق متناوب برای این کار بهره می برد. از ویژگی های بوستر پمپ تکفاز میتوانیم به راحتی در نصب و استفاده، اشغال فضای کم به دلیل ابعاد کوچک، فشار پایین تا متوسط، بهره وری انرژی، قابلیت کارکرد خودکار، مناسب برای اتصال به شبکه های آبی اشاره نماییم.
برای ایجاد فشار بیشتر در سیستم آبرسانی و آبیاری نیاز به توان الکتریکی بیشتر است از این رو بوستر پمپ سه فاز از برق سه فاز با جریان متناوب برای تامین نیازهای صنعتی، تجاری و مصارف بزرگتر بهره می برد. برای مثل سیستم خنک کننده، سیستم آتش نشانی و سیستم تصفیه آب. بوستر پمپ سه فاز از کارایی بالا، فشار بالا و عملکرد پایدار برخوردار است و برای فشار کاری زیادی و مداوم کاربردهای گسترده ای دارد.
بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر) پمپی هوشمند با قابلیت کنترل دقیق و بهینه جریان و فشار آب با بهره گیری از تکنولوژی های مدرن می باشد. بوستر پمپ دور متغیر برای سیستم آبیاری و آبرسانی ساختمان و سیستم آتش نشانی مناسب است. علاوه بر کنتر دقیق فشار و جریان این دستگاه از کارکرد متغیر یعنی قابلیت تنظیم سرعت و دور موتور برای نیازهای آبرسانی مختلف و به صورت خودکار برخوردار است. همچنین بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر با توجه به فناوری مدرن خود از صرفه جوبی انرژی بالایی بهره می برد. از طرفی این پمپ ها دارای سنسورهایی برای محافظت در برابر فشار، حرارت و جریان بیش از حد و قطع برق می باشند.
بوستر پمپ دور ثابت از یک موتور با دور ثابت تشکیل می شود که نوعی از پمپ های هوشمند به حساب آمده و ثابت بودن آن به این معناست که سرعت و دور موتور آن تغییر نمی کند. بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت برای افزایش فشار آب در سیستم آبرسانی در ساختمان ها، منازل، واحدهای تجاری، صنعتی و غیره پرکاربرد هستند.
در کنار کاربرد گسترده آنها در سیستم آبیاری و آبرسانی، عملکرد بوستر پمپ دور ثابت بیسار پایدار و ثابت است و تغییرات در فشار و جریان در این سیستم ها کم است. عملکرد ساده و هزینه تعمیر و نگهداری کم، اطمینان بالا، هزینه نصب و راه اندازی کم از جمله ویژگی های منحصر به فرد این دستگاه می باشند.
حال شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که بهتر است بوستر پمپ دور متغیر بخرید یا دور ثابت؟ برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم می بایست ابتدا اشاره نماییم که هر یک از این پمپ ها بسته به عملکرد و کاربردی که شما از آنها انتظار دارید می تواند گزینه مناسبی باشند. با این حال مقایسه این دو نوع بوستر پمپ شاید بتواند راحت تر شما را در انتخاب راهنمایی کند.
بوستر پمپ دور متغیر صرفه جویی انرژی بالایی دارد و بر اساس نیازهای واقعی فشار و جریان آب را تنظیم می نمایند و فقط بر اساس نیازهای مصرفی انرژی لازم را استفاده می نمایند. برای مثال اگر نیاز داشته باشید جریان آب کمتر شود پمپ دور متغیر بر اساس نیاز شما سرعت و دور موتور را کاهش می دهد و انرژی مصرفی کاهش می یابد.
بوستر پمپهای دور متغیر عملکرد بهینه ای دارند که قادر به تنظیم دقیق فشار و جریان آب است.
هزینه های بوستر پمپ دور متغیر با توجه به صرفه جویی های انرژی و عملکرد بهینه و نهایتا کم شدن هزینه های عملیاتی و نگهداری کاهش یابد.
طول عمر طولانی تر بوستر پمپ به دلیل کارکرد پمپ تنها در مواقع لزوم و استراحت پمپ زمانی که نیازی به کارکرد پمپ نیست و شرایط کار بهینه منجر به نگهداری و تعمیرات کمتر می شود.
انعطاف پذیری بالای پمپ دور متغیر و قابلیت انطباق با نیازهای سیستم امکان واکنش سریع با توجه به نیاز به تغییرات فشار و دبی آب به صورت خودکار را فراهم می آورد.
بوستر پمپ آبرسانی همانطور که می توانید از نام آن حدس بزنید برای سیستم های آبرسانی و تامین آب استفاده می شود تا در این سیستم ها بوستر پمپ بتواند فشار و جریان مورد نیاز را تامین کند. در واقع زمانی از این بوستر پمپ ها استفاده می شود که فشار آب موجود در شبکه عمومی کافی نیست و قادر به پمپاژ سیال در ارتفاع و فواصل زیاد نیستند. بوستر پمپ آبرسانی به طور معمول دارای یک مخزن برای ذخیره آب می باشد که آب را ذخیره و با افزایش فشار به نقاط مد نظر پمپاژ می نماید. کاربرد اصلی بوستر پمپ آبرسانی در ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی و سیستم آبیاری می باشد. انواع بوستر پمپ آبرسانی به طور معمول از نوع پمپ گریز از مرکز یا سانتریفیوژ است که از یک الکتروموتور برای تامین انرژی مورد نیاز خود بهره می برد. بوستر پمپ آبرسانی به صورت تکفاز و یا سه فاز طراحی شده و قابلیت کنترل دقیق فشار، تنظیم جریان و صرفه جویی در انرژی را دارند.
انواع مختلفی از بوستر پمپ آبرسانی وجود دارد که دارای اشکال و ابعاد مختلف هستند و در اینجا می توانیم به انواع معمول بوستر پمپ ابرسانی اشاره نماییم.
بوستر پمپ تک پمپ که در آن یک پمپ بوستر به صورت مستقیم به شبکه آبرسانی وصل می شود و فشار و جریان آب را افزایش می دهد. این سیستم به لحاظ اقتصادی به صرفه است.
بوستر پمپ با چند پمپ که بیشتر از یک پمپ به صورت موازی یا سری برای افزایش فشار آب به کار گرفته می شوند. برای نیاز به فشار و جریان بالا به کار می روند.
در سیستم بوستر پمپ با تانک ذخیره علاوه بر پمپهای بوستر یک مخزن برای ذخیره آب وجو دارد. آب در مخزن ذخیره می شود و زمانی که آب در دسترس نیست این بوستر پمپ با افزایش فشار و جریان به صورت بهینه اقدام به پمپاژ سیال می نماید.
بوستر پمپ هوشمند با استفاده از فناوری هوش مصنوعی و سنسورهای مختلف به تنظیم دقیق فشار و دبی پرداخته و قابلیت کنترل از راه دور دارد و می تواند به صورت بهینه منابع آب را مورد استفاده قرار دهد.
زمانی که از بوستر پمپ آبرسانی پرشری صحبت می شود به عبارتی هدف تنها فشار یا پرشر زیادی است که توسط این پمپ ها ایجاد می شود. بوستر پمپ ها فشار را افزایش می دهند ولی انواع بوستر پمپ آبرسانی پرشری فشار آب را در مقادیر بسیار بالاتری از فشار عادی افزایش می دهند. این پمپ ها در مناطقی که نیاز به فشار آب بسیار زیاد وجود دارد همچون ساختمانهای بلند، برج ها و مناطقی که فشار أب بسیار پایین است به کار می روند.
از مزایای بوستر پمپ آبرسانی پرشری می توان به موارد زیر اشاره نماییم.
محاسبات مربوط به بوستر پمپ آبرسانی با توجه به نیازهای آبی منجر به تعیین هد، دبی، ابعاد لوله و فشار آب و محاسباتی مربوط به تفاوت ارتفاع بین منبع آب و نقطه مورد نظر می گردد. نیازهای آبی ساکنین ساختمان و کاربردهای پمپ در صنعت شامل تعداد و نقاط مصرف آب از جمله حمام، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، تعداد کاربران در محل کار همگی روی مقدار آب مورد نیاز تاثیر می گذارند. محاسبه جریان بر اساس این نیازهای آبی بر حسب متر مکعب بر ساعت، فشار مورد نیاز بر اساس نیازهای آبی و حجم جریانی که نیاز است بر اساس اساس موثر و تفاوت ارتفاع بین منبع آب و نقطه ای که می خواهیم سیال به آنجا منتقل شود و افت فشار در لوله ها نیز در این تعیین فشار اثر دارد.
برای انتخاب پمپ با توجه به هدف آبرسانی و بر اساس توان ( بر حسب کیلووات یا اسب بخار)، جریان و فشار از روی جدول مشخصه بوستر پمپ اقدام به انتخاب می نماییم. لوله ها بر اساس جریان مورد نیاز و قطر لوله خروجی و ورودی به بوستر پمپ محاسبه و انتخاب می شود. لوله ها می بایست با کاربری مد نظر ما برای پمپ آبرسانی هماهنگ باشند و به مواردی مثل افت فشار و جریان در انتخاب آن ها توجه شود. یکی از انواع پر کاربرد بوستر پمپ های آبرسانی شامل پمپ حلزونی EN می باشد که در زیر لینک مربوط به مقاله آن را برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ویژگی های این محصول قرار داده ایم.
آبیاری زمین های کشاورزی و باغ ها و یا سیستم آبیاری گلخانه ای یکی از دلایل اصلی به کارگیری پمپ آب است. بوستر پمپ آبیاری با افزایش فشار و جریان آب در سیستم آبیاری قابلیت آبرسانی به درستی در آبیاری محصولات کشاورزی، فضای سبز شهری و مناطق دیگر را فراهم می کند. از مزایای استفاده از بوستر پمپ آبیاری می توان به افزایش فشار و جریان، توزیع تکنواخت آب به هنگام آبیاری، کاهش زمان و هزینه آبیاری، بهره وری بالا، صرفه جویی های انرژی بالا و قابلیت اطمینان قابل توجه است.
به طور معمول برای اینجکت یا تزریق مایعات یا سیالات، مواد شیمیایی یا داروها به صورت مستقیم و پیوسته از بوستر پمپ تزریق استفاده می شود که فشار مورد نظر جهت انتقال این سیالات را فراهم می نماید. معمولا از پمپ اینجکتوری در صنایع شیمیایی، داروسازی، پالایشگاه ها، سیستم تصفیه آب، کارخانه های آب شیرین کن و غیره بهره برده می شود. بوستر پمپ تزریقی از دقت، کارایی و انعطاف پذیری بالا برخوردار است. همچنین عمر طولانی برای این پمپ ها در نظر گرفته می شود چرا که دارای ساختاری مقاوم در مقابل فرسایش و خوردگی می باشند. به دلیل دقت بالای بوستر پمپ تزریق ضایعات و هدر رفت مواد به هنگام انتقال کاهش می یابد و در نتیجه هزینه ها نیز کم می شود.
همانطور که می توانید از نام این بوستر پمپ حدس بزنید برای انتقال اسیدها یا مواد شیمیایی با خواص اسیدی به صورت مستقیم و با فشار زیاد در صنایع شیمیایی، صنایع نفت و گاز، داروسازی، تصفیه آب و سایر فرایند های صنعتی به کار گرفته می شود.
این بوستر پمپ ها برای انتقال اسید به گونه طراحی و تهیه می شوند که از مقاومت شیمیایی بالایی برخوردار باشند و قابلیت انتقال سیال با فشار بالا را نیز دارند. دقت انتقال با قابلیت تنظیم دقیق فشار و جریان، کاهش ضایعات و هدر رفت مواد به هنگام انتقال و طور عمر زیاد با توجه به مقاومت و ساختار منحصر به فرد این محصولات را به گزینه ای مناسب برای مصارف ذکر شده تبدیل کرده است.
در سیستم گرمایشی و یا سیستم های آب گرم کنی از بوستر پمپ آب گرم استفاده می شود و احتمالا حدس می زنید که آب گرم با استفاده از این بوستر پمپ ها برای مصارف خانگی و صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی این بوستر پمپ آب گرم حتی در استخرها نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
جریان و فشار آب گرم با استفاده از بوستر پمپ آب گرم در سیستم آب گرم کنی افزایش می یابد که جزو کارکردهای اصلی بوستر پمپ آب گرم است. از طرفی این توزیع و انتقال به صورت یکنواخت صورت می گیرد که بهبود کیفیت و کارایی سیستم آب گرم کنی می افزاید. زمان گرم شدن آب کاهش می یابد و در نتیجه با صرف انرژی کم کاربر به هدف خود می رسد. از این رو بوستر پمپ آب گرم کارایی انرژی و قابلیت اطمینان بالایی دارد.
سیستم های آب سرد کن و توزیع آب سرد در ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی و غیره نیاز برای پمپاژ آب سرد با فشار زیاد نیاز به بوستر پمپی دارند که این نیاز را برای ساکنین و کاربران برطرف نماید. بوستر پمپ آب سرد دستگاهی است که آب سرد را با فشار زیاد و جریان مناسب به کاربران می رساند و توزیع سیال از طریق این بوستر پمپ به صورت یکنواخت می باشد. آب سرد با استفاده از این بوستر پمپ ها با سرعت بیشتر و در زمان کمتر خنک می شود و این دستگاه از کارایی و اطمینان بالا برخوردار می باشد.
پمپ جوکی یا جوکی پمپ نوعی پمپ کوچک و فشار پایین است که به طور معمول برای حفظ فشار در سیستم آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع دلیل نام گذاری این پمپ ها نیز به دلیل کوچکتر و ضعیف بودن این دستگاه نسبت به پمپ های اصلی آتشنشانی است. وظیفه اصلی جوکی پمپ حفظ فشار ثابت در سیستم آتش نشانی است و زمانی که فشار در سیستم به هر دلیل از جمله نشتی یا مسیر دیگر کاهش یابد، این پمپ وارد عمل می شود و فشار را به سیستم باز می گرداند. در واقع نقش اصلی پمپ جوکی نوعی پشتیبانی فشار در سیستم آتش نشانی است و به طور دائم یا دوره ای فعال می شود. این نوع از پمپ ها برای کارکرد مداوم مناسب نیستند و از صورت نیاز فعال می شوند. ظرفیت کمتری نسبت به بوستر پمپ آتش نشانی دارند و فشار و جریان کمتری نیز اعمال می کنند. اگر به صورت دائم استفاده شوند نیاز به صرف هزینه برای تعمیرات و نگهداری وجود دارد.
جوکی پمپ یا پمپ پیش رو برای مقابله با نوسانات جریان به کار برده می شوند. به عبارتی نشت و ماشین آب می تواند منجر به ایجاد نوسان در فشار سیستم اطفاء حریق و در نتیجه استارت زدن پمپ زمانی که هیچ آتش و حریقی وجود ندارد می شود. از این رو برای اینکه زنگ هشدار در صورت بروز همچین اتفاقی در پمپ به صدا در آید از جوکی پمپ استفاده می شود.
بوستر تک پمپ در مواردی به کار برده می شود که ساختمان کوچک باشد و البته نوسان مصرف زیاد نباشد. کنترل پمپ نیز همانطور که اشاره شد به صورت دور ثابت یا متغیر است. اما توجه داشته باشید زمانی که نوسان مصرف زیاد باشد نمی توان از یک پمپ بزرگ برخلاف انتظار استفاده کرد و می بایست از دو یا چند پمپ کوچکتر برای تنظیم فشار بهره برد. دلیل این آن نیز تغییر منحنی سیستم به دلیل تغییر در مقدار جریان مصرفی می باشد و منجر به خروج عملکرد پمپ از حالت بهینه آن خواهد شد.
بوستر پمپ ها دارای اجزایی هستند که سیستم پمپ را تشکیل می دهد و قابلیت پمپاژ سیال با فشار زیاد را فراهم می آورد. اجزای تشکیل دهنده بوستر پمپ شامل موتور برای چرخش پروانه و پیستون پمپ که به صورت الکتروموتور AC با جریان متناوب یا الکتروموتور DC با جریان مستقیم به کار گرفته می شود. جزء دیگر از بوستر پمپ ها به طور مشخص است پمپ است که با موتور کوپله می شود و قابلیت پمپاژ سیال و افزایش فشار آن را دارد و همانطور که پیش تر گفته ایم عمدتا از انرژی گریز از مرکز و فرایند سانتریفیوژ برای افزایش فشار سیال استفاده می شود. مخزن تعادلی بخشی از بوستر پمپ است که آب در آن جمع آوری و ذخیره می شود. این مخازن به کنترل فشار و جریان در سیستم کمک نموده و اجازه نوسان در فشار را نمی دهند. کنترلر در سیستم بوستر پمپ که جلوتر درباره آن گفتیم قابلیت تنظیم دقیق فشار و جریان به صورت خودکار را دارد. سیستم لوله کشی و اتصالات نیز در نهایت به سیستم بوستر پمپ اضافه و فرایند آبرسانی را تکمیل می نمایند.
اگر بپرسید ساختار طراحی بوستر پمپ به صورت جزء به جزء چگونه است؟ می بایست بیان کنیم که در ساختار طراحی بوستر پمپ می توانید گارد کوپلینگ برای اتصال الکتروموتور و پمپ، کلکتور مکش یا دهانه مکش، کلکتور دهش یا دهانه رانش، شیر فلکه، شیر یکطرفه، لرزه گیر، تابلو برق، پرشر سوئیچ، مانومتر، فلنج ها و شاسی اشاره کنیم که برای طراحی و ساخت بوستر پمپ مناسب هر کاربری ضروری هستند.
اما با تمام آنچه گفتیم بوستر پمپ چطور کار می کند؟ در مرحله اول بوستر پمپ آب را از منبع آب یا مخزنی که آب در آن ذخیره شده است جمع آوری میکند. به عبارت بهتر با چرخش پروانه پمپ یا حرکت پیستون ها اختلاف فشار بین منبع و دهانه ورودی پمپ پدید می آید که سیال را به درون پمپ آب هدایت می کند. با گردش سیال به دور پروانه و یا قرار گرفتن در بین پیستون ها فشار آب افزایش می یابد و به دلیل اینکه بوستر پمپ ها چند مرحله ای هستند در هر مرحله این فشار بیشتر از پیش افزایش می یابد تا به مقدار مورد نظر کاربر برسد. سپس آب با فشار زیاد از دهانه رانش برای مصرف در سیستم آبرسانی و آبیاری در لوله ها به جریان در آمده و به مصرف کاربر می رسد. بوستر پمپ ها همچنین در طی این فرایند اقدام به حفظ فشار و کنترل سطح فشار با سیستم هوشمند خود می نمایند.
پیشتر درباره کاربرد بوستر پمپ به طور کلی سخن گفته ایم و موارد کاربرد بوستر پمپ شرحی جامع و دقیق تر نیز بیان کردیم ولی به صورت خلاصه اگر بخواهیم درباره کاربرد بوستر پمپ بگوییم موارد کاربری آن شامل موارد زیر می شود:
جهت انتخاب بوستر پمپ مناسب خود می بایست به نیازها و شرایط خاصی که هر سیستم در آن مورد بهره برداری قرار می گیرد توجه کنید. در ابتدای امر پیش از انتخاب پمپ آب می بایست مشخص کنید که چه نیازی برای خرید بوستر پمپ دارید. اما چه فاکتورهایی که در طراحی بوستر پمپ و انتخاب پمپ ها باید در نظر گرفته شوند؟ این نیازها شامل مقدار فشار مورد نیاز، جریان آب، آب سرد کن، گرم کن و یا غیره می باشد. مشخصات فنی مربوط به بوستر پمپ با توجه به نیازهای آبی که وجود دارد باید بررسی شود و در واقع مواردی از جمله فشار یا هد پمپ، دبی پمپ، قدرت و ابعاد فیزیکی آن بر اساس جدول انتخاب بوستر پمپ مشخص گردد. محیط کاری بوستر پمپ نیز بررسی گردد تا بر اساس اینکه دما، رطوبت و یا پمپاژ آب یا مواد شیمیایی است یا خیر پمپ مد نظر خود را بیابید. فضای نصب می بایست با توجه به ابعاد فیزیکی و امکانات نصب و راه اندازی بوستر پمپ انتخاب گردد. ولی با توجه به همه آنچه گفته ایم ممکن است هنوز هم در انتخاب بوستر پمپ مد نظر خود دچار تردید باشید، توصیه می نماییم با مشاورین گستره آبی تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان انتخاب و خرید پمپ بهره مند گردید و راهنمای انتخاب و نکات مهم خرید بوستر پمپ را نیز جویا شوید.
اما مشخصات یک بوستر پمپ خوب چیست؟ ویژگی های بوستر پمپ و مشخصات فنی آن تاثیر زیادی روی عملکرد، کارایی و البته ایمنی یک بوستر پمپ و در واقع هر نوع پمپ آب خواهد داشت. قدرت و راندمان بوستر پمپ برای افزایش فشار و جریان آب و بهینه اهمیت زیادی دارد. پمپی خوب به حساب می آید که برای تامین نیازهای مصرف کنندگان از توان و قدرت بالا و البته راندمان بهینه برخوردار باشد. طول عمر طولانی و عملکردی پایدار داشته باشد. از طرفی کیفیت ساخت پمپ و اینکه بوستر پمپ بتواند در شرایط مختلف کارکرد در برابر فشار، حرارت و شرایط محیطی مختلف مقاوم باشد. بوستر پمپ می بایست در برابر خوردگی و زنگ زدگی نیز مقاوم باشد و صدا و لرزش کمی نیز داشته باشد. بوستر پمپ بی صدا یکی از گزینه های مناسب برای مصارف خانگی و مسکونی است.
قیمت بوستر پمپ آتش نشانی بستگی به تعداد و نوع آرایش این پمپها دارد. به طور کلی بوسترپمپ آتش نشانی اگر تک پمپه باشد نیاز به یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ نیاز دارد. در صورتی که از بوستر پمپ آتش نشانی دو پمپه باشد از دو الکتروپمپ و یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ و در نهایت دو دیزل پمپ تشکیل می شود. در آخر اگر بوستر پمپ آتش نشانی چند پمپه باشد یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ و در نهایت سه دیزل پمپ در آرایش قرار گیری این پمپ ها برای افزایش فشار استفاده می شود. یکی از انواع پمپ های به کار گرفته شده برای بوستر پمپ ها شامل پمپ فشار قوی پمپیران می شود و مصرف کنندگان عزیز می توانند برای کسب اطلاع از قیمت آنها به لیست قیمت پمپیران wkl مراجعه کنند و یا با شماره های گستره آبی جهت کسب اطلاع تماس حاصل فرمایند.
لیست قیمت بوستر پمپ ها به دلیل تغییرات مداوم در بازار و متغیر بودن بودن قیمت ها می تواند روزانه تغییر کند ولی در مورد قیمت بوستر پمپ های تولید پمپیران می توانید به لیست قیمت پمپ فشار قوی wkl و لیست قیمت پمپیران مراجعه فرمایید. قیمت بوستر پمپ آتش نشانی نیز بسته به نیاز کاربر و ابعاد و اندازه های آن متغیر است که در لیست های قیمت قابل مشاهده می باشد.
نصب و راه اندازی بوستر پمپ نیاز به توجه به مراحل دقیقی دارد که می بایست طی شود تا بتوانیم از دستگاه در شرایط محیطی مد نظر خود و طبق کاربردهای آن بهره ببریم. نصب بوستر پمپ می بایست در مکانی انجام شود که به سادگی به منبع آب و برق دسترسی داشته باشد و البته فضای کافی نیز برای نصب و تعمیرات وجود داشته باشد. از طرفی لوله ها، انشعابات و همچنین اتصالات نیز باید فضای کافی داشته باشد.