پمپ آب

پمپ تغذیه

موتورخانه ها از ترکیبی از پمپ های سانتریفیوژ به عنوان پمپ تغذیه بهره می برند و در واقع پمپ گریز از مرکز دارای کاربرد زیادی به عنوان پمپ تغذیه در موتورخانه هستند. اگر بخواهیم دقیق درباره پمپ تغذیه و تعریف آن برایتان بگوییم می بایست به این نکته اشاره نماییم که این نوع از پمپ ها به گونه ای تعبیه می شوند که بتوانند فشار عملیات مد نظر مصرف کنندگان را تحمل نمایند. پمپ آب تغذیه بویلر برای انتقال آب به درون بویلرها با فشار زیاد به کار رفته و از این رو قادر به تحمل فشار زیاد آب برای پمپاژ به سیستم تغذیه دیگ بخار می باشند. صنایع پمپیران یکی از تولیدکنندگان برجسته در زمینه تولید انواع پمپ گریز از مرکز می باشند و اقدام به تولید پمپ تغذیه دیگ بخار بر اساس استاندارد پمپ KSB آلمان می نماید. در ادامه درباره انواع پمپ تغذیه پمپیران بیشتر خواهیم گفت ولی پیش از آن بهتر است درباره اینکه پمپ تغذیه چیست و چه انواعی دارد.

اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.

پمپ تغذیه چیست؟

پمپ های تغذیه نوعی از پمپ های سانتریفیوژ و طبقاتی می باشند که در دیگ بخار به کار می روند و از این رو با نام پمپ تغذیه دیگ بخار نیز شناخته می شوند. با توجه به این نکته این پمپ ها از نوع پمپ پر فشار و با قابلیت تحمل دما و فشار زیاد می باشند و دمای آب در حالت نزدیک به جوش یعنی نزدیک به 100 درجه سانتی گراد می باشد می بایست برای ساخت پمپ تغذیه از جنس متریال مناسب استفاده شود که بتواند توانایی پمپاژ آب با دمای زیاد را داشته باشد. به همین خاطر اکثر پمپ های تغذیه از جنس استیل بوده و به صورت پمپ طبقاتی استیل روی خط تولید می شوند.

انواع پمپ تغذیه دیگ بخار

در موتورخانه ها از دو نوع پمپ تغذیه بهره برده می شود که شامل پمپ تغذیه بویلر بخار (Feed Pump) و پمپ کندانس (Condensate Pump) می گردد. برای اینکه بتوانیم پمپ تغذیه را بهره برداری کنیم روش نصب آن اهمیت زیادی دارد که در زیر به آن اشاره می نماییم.

نصب پمپ تغذیه بویلر

برای نصب پمپ تغذیه بویلر از چهار روش بهره برده می شود که این چهار روش به ترتیب، استارت/استاپ (on/off)، همراه با شیر کنترل (Through feed valve)، همراه با شیر کنترل و دور متغیر (Through feed value and variable speed) و دور متغیر (variable speed) می باشند.

پمپ آب تغذیه بویلر استارت/استاپ

یکی از روش های معمول های در نصب پمپ تغذیه بویلر روش استارت/استاپ است و برای این روشن و خاموش شدن فرمانی از پمپ از طریق کنترل سطح بویلر به تابلو برق بویلر ارسال می گردد و در صورت پایین آمدن سطح آب در بویلر پمپ روشن و با بالا رفتن پمپ خاموش می شود. به طور معمول از این روش برای نصب بویلرهای لوله دودی یا فایر تیوب استفاده می شود. هزینه این روش نصب پایین بوده و به سادگی قابلیت اجرا دارد. اما اینطور نیست که بدون ایراد و مشکل باشد. با توجه به اینکه دمای داخل بویلر همواره بالاتر از دمای آب تغذیه بویلر می باشد و به همین خاطر با ورود آب با دمایی پایین و حجمی بیشتر از میزان تولید بخار منجر به تولید بخار بویلر کمتر می شود و این کاهش تولید بخار منجر به افت فشار می گردد و افت فشار نیز به بالا رفتن سطح آب منتهی شده و در نهایت بخار خروجی بویلر رطوبت بالاتری داشته و در نتیجه کیفیت خود را از دست می دهد. حتی این مساله در شرایطی مثل دمای پایین آب تغذیه، بکارگیری بویلر در فشار بسیار پایین تر از فشاری که برای آن طراحی شده است و البته شرایط سوم شامل افت فشار ناشی از زیر آب زنی، حادتر خواهد شد.

پمپ آب تغذیه همراه با شیر کنترل

پمپ های تغذیه در روش ذکر شده از یک شیر کنترل بین پمپ و بویلر بهره می برند و فرمان باز و بسته شدن شیر کنترل از طریق کنترل سطح بویلر به پمپ تغذیه ارسال می گردد و سپس با توجه به میزان بخار تولید شده بویلر و سطح آب داخل بویلر جریان پمپ را کنترل می نماید. پمپ قادر است در این روش به صورت دائم کار کند و یک مسیر بای پس برای نصب آن در نظر گرفته می شود. از مزایای آن می توان آب تغذیه در مقدار بسیار دقیق برای تبدیل شدن به بخار به بویلر تزریق می گردد و در نتیجه در این نوع نصب مشکل افت فشار و کاهش تولید بخار نخواهیم داشت و کیفیت بخار از بین نمی رود. ولی آنچه باعث می شود در وهله اول این روش نصب را انتخاب نکنیم هزینه اولیه زیاد، نیاز به خطی برای بای پس و مصرف بالای برق در کارکرد دائم برای پمپ می باشد.

پمپ آب تغذیه با شیر کنترل و دور متغیر

همانند پمپ آب تغذیه همراه با شیر کنترل برای پمپ تغذیه با شیر کنترل و دور متغیر نیز روش نصب یکسان می باشد و تنها تفاوت این است که پمپ تغذیه برای این سری از نوع دور متغیر است. صرفه جویی برق در این نوع پمپ ها بیشتر بوده و اختلاف فشار در دو طرف شیر تغذیه همواره برابر نگه داشته می شود.

پمپ آب تغذیه بویلر دور متغیر

همانطور که پیشتر در بخش پمپ آب تغذیه با شیر کنترل و دور متغیر گفته ایم دور موتور برای پمپ متغیر است و اینجا نیز از این نوع پمپ ها بهره برده می شود و نیاز به شیر کنترل نیست. در واقع در این روش نصب پمپ تغذیه به وسیله لول سنسور کنترل و میزان جریان نیز برای پمپ نسبت به میزان تولید بخار قابل تغییر است. از مزایای این روش صرفه جویی در مصرف انرژی است چرا که عملکرد پمپ به صورت دور متغیر می باشد و نیاز به شیر کنترل نیست و مزیت سوم نیز ناشی از عملکرد آرام و نرم و همچنین تزریق آب به بویلر دقیقا معادل با تولید بخار در بویلر می باشد. اما از معایب این پمپ تغذیه می توان به هزینه بالا در ابتدای نصب و همچنین پیچیدگی نصب، اجرا و تنظیم فرما برای کنترل دور پمپ اشاره کرد.

پمپ کندانس دیگ بخار

کندانس شدن به معنی متراکم شدن می باشد و در واقع وظیفه پمپ کندانس شامل انتقال آب از طریق تانک کندانس به دستگاه دی اریتور که در ارتفاع نصب می شود باشد. معمولا پمپ کندانس به صورت استارت/استاپ عمل می کند و با توجه به اینکه دمای آب در این پمپ ها بالاست و حدود 95 درجه سانتی گراد می باشد امکان مکش منفی در این پمپ ها وجود ندارد و این پمپ ها به صورت موازی در کنار تانک کندانس نصب می گردند.

پمپ تغذیه دیگ بخار پمپیران

پمپ های تغذیه تولید شده توسط پمپیران دارای ساختاری با قابلیت جداسازی محوری و طبقاتی تهیه می شوند. همچنین برای این بویلر فید پمپ دو خروجی فشار پایین و فشار بالا تعبیه شده است و می توان از این پمپ در دماهای بالا نیز استفاده کرد. از طرفی پمپ BFP دارای یاتاقانهای لغزشی یا هیدرودینامیکی است که روانکاری آن با روغن صورت می گیرد و آببندی محور این پمپ ها از نوع مکانیکی می باشد و با سیال خارجی خنک می شود. مناسب برای بهره گیری در نیروگاه ها و انواع صنایع دارای موتورخانه می باشد. از مشخصات بویلر فید پمپ پمپیران می توان به قطر خروجی 32 الی 200 میلی متر، ظرفیت آبدهی 2000 متر مکعب بر ساعت، هد خروجی پر فشار تا 1800 متر و کم فشار تا 300 متر، درجه حرارت ماکسیسمم سیال تا 200 درجه سانتی گراد و فشار تست نیز 1/5 فشار کاری اشاره کرد.

قیمت پمپ تغذیه دیگ بخار

مصرف کنندگان عزیز توجه داشته باشند پمپ های تغذیه دیگ بخار همانند همه انواع پمپ دارای هد و دبی و البته توان الکتریکی می باشند که همگی عامل موثر در قیمت پمپ تغذیه دیگ بخار است. بسته به نوع نصب پمپ و اینکه پمپ نیاز به شیر کنترل دارد یا خیر و یا اینکه آیا پمپ از نوع دور متغیر است یا پمپ تک دور می توان قیمت این محصولات را به صورت متفاوت در بازار مشاهده نماییم.

پرسشهای متداول پیرامون پمپ تغذیه

  1. پمپ تغذیه چیست؟ پمپ تغذیه که نوعی پمپ تغذیه کوره بخار به حساب می آید که قابلیت پمپاژ مقدار مشخص از سیال را برای انجام عملیات در موتور خانه را دارد. آب به سیستم پمپ تغذیه تزریق شده و سپس به صورت کندانس شده یا به صورت بخار با کیفیت برای پیشبرد عملیات مد نظر در موتورخانه به سیستم بر می گردد. در واقع اگر بخواهیم به طور دقیق پمپ تغذیه را تعریف کنیم این پمپ به دیگ بخار آب به صورت متراکم شده یا بخار مرغوب پمپاژ می نماید.
  2. پمپ تغذیه چه کاربردی دارد؟ کاربرد پمپ تغذیه که به آن پمپ راکتور هم گفته می شود در موتورخانه ها و راکتورهای هسته ای و به طور کلی هر صنعتی که نیاز به دیگ بخار دارد پر کاربرد است.
  3. پمپ تغذیه از چه نوعی است؟ پمپ های تغذیه از نوع پمپ سانتریفیوژ طبقاتی می باشد. در واقع با توجه به اینکه این پمپ تغذیه بویلر نیاز دارد با فشار زیاد آب را به دیگ بخار تزریق نماید از این رو از پمپ طبقاتی استفاده می شود و نوع آن نیز گریز از مرکز است.
  4. برای تهیه پمپ تغذیه از چه متریال استفاده می شود؟ با توجه به اینکه دمای آب درون پمپ تغذیه بویلر می بایست نزدیک به 100 درجه سانتی گراد باشد از این رو قطعات به کار گرفته شده برای این پمپ طبقاتی تغذیه دیگ بخار باید از جنسی انتخاب شوند که توان پمپاژ آب با حداکثر دما را داشته باشند.
  5. روش نصب پمپ تغذیه بویلر چیست؟ پمپ تغذیه بویلر به چهار روش نصب می گردد و شامل استارت/استاپ یکی از رایج ترین روش نصب برای این نوع از پمپ ها، نصب با شیر کنترل، نصب به همراه شیر کنترل و پمپ دور متغیر و همچنین روش دور متغیر می گردد.