پمپ ها به بشر قابلیت حمل و انتقال آسان سیالات در فازهای مختلف را می دهند و یکی از انواع این پمپ ها، پمپ عمودی می باشد. به طور کلی پمپ عمودی یک پمپ گریز از مرکز است که دارای یک محور عمودی است. این نوع از پمپ ها می توانند دارای یک طبقه یا چندین طبقه باشند و از جمله این پمپ ها می توان به پمپ میعانات گازی و پمپ آب خنک کننده اشاره کرد. لازم به ذکر است که می توان این پمپ ها را در قالب سایر انواع پمپ از جمله پمپ شناور، پمپ دوتایی، پمپ گودال مرطوب، پمپ کف کش و لجن کش نیز مورد استفاده قرار داد. پمپ های عمودی در سایز، جنس و اندازه های مختلف ساخته می شوند و می توان آن ها را به صورت هیدرولیک نیز طراحی و تهیه کرد.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران گستره آبی تماس بگیرید.
پمپ عمودی توربینی چیست؟
همانطور که پیش تر اشاره شد، پمپ عمودی توربینی که به عنوان پمپ توربینی چاه عمیق نیز شناخته می شود می توانند به عنوان پمپ گریز از مرکز جریان مختلط و یا پمپ گریز از مرکزی با محور عمودی مورد استفاده قرار گیرند که دارای طبقاتی شامل پروانه های دوار و محفظه ای که به تجمع سیالات پس از عبور از پره های پروانه می پردازد. از پمپ های عمودی زمانی استفاده می شود که سطح آب برای پمپاژ در زیر ولوت یا حلزونی پمپ گریز از مرکز است و در واقع خارج از محدوده ای که پمپ بتواند پمپاژ نماید قرار می گیرد. از طرفی توجه شود که این پمپ ها به دلیل نصب عمودی فضای بسیار کمی اشغال می کنند و در نتیجه برای مکان هایی که کمبود فضا یکی از معضلات اصلی است، پمپ عمودی می تواند گزینه مناسبی باشد. البته توجه شود که این پمپ ها به نسبت گرانتر از سایرین بوده و از نظر تکنولوژی و طراحی پیچیده تر هستند. سطح هد یا فشاری که توسط پمپ ایجاد می شود بستگی به طول پروانه و همچنین سرعت چرخش آن دارد. البته علاوه بر موارد گفته شده تعداد پروانه هایی نیز که در این پمپ به کار می روند نیز موثر است چرا که در صورت وجود تنها یک پرونه در ساختمان پمپ نباید انتظار فشار زیادی به هنگام پمپاژ سیال داشت.
کارکرد پمپ عمودی گریز از مرکز
پمپ عمودی گریز از مرکز قابلیت استفاده از موتورهای دیزلی و یا الکتروموتورهایی که با جریان متناوب کار می کنند را دارند. توجه داشته باشید که دلیل تاکید بر جریان متناوب این است که در صورت وجود جریان مستقیم نمی توان پروانه ها را به گردش در آورد. در انتهای این پمپ همچنین حداقل یک پروانه قرار دارد که از طریق محور به الکتروموتور یا موتور دیزلی متصل می گردد و سیال را با چرخش پروانه و به وجود آمدن یک نقطه فشار صفر به درون خود کشیده و به محفظه دیفیوزر منتقل می نماید تا در یک نقطه متمرکز شده و دبی و فشار متناسب از پمپ در لوله رانش خارج گردد. البته همانطور که در سایر انواع پمپ نیز پروانه های مختلفی استفاده می شود در اینجا نیز می توان بسته به نوع کاربرد و شرایطی که پمپ در آن نصب می شود از پروانه های جریان محوری و یا جریان مختلط استفاده کرد و سطح دبی و فشار را تغییر داد. لازم به ذکر است که در صورت وجود چندین پروانه و در واقع چندین طبقه، پس از طی کردن مرحله اول و به دست آوردن سرعت و فشار لازم توسط پره های پروانه و دیفیوزر، سیال به سمت مرحله بعد هدایت می شود.
انواع پمپ عمودی
پمپ های عمودی با توجه به آنچه گفته شد انواع مختلفی دارند که یکی از انواع پرکاربرد آنها در واقع الکتروپمپ های شناور هستند که قابلیت نصب در محل را به صورت عمودی دارند. البته موارد دیگری از جمل پمپ های سیرکولاتور خطی، پمپ بشکه ای، پمپ ستون عمودی، پمپ های چاه عمیق و سایر انواع پمپی که به صورت عمودی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند به علاوه آنچه پیشتر گفته شد.
پمپ عمودی میعانات گازی
پمپ میعانات گازی یکی از انواع پمپ های گریز از مرکزی هستند که به دلیل نوع سیالی که حمل می کنند به این صورت نام گذاری شده اند. به عنوان کندانسور استفاده می شوند تا بتوانند بخار میعان شده به صورت آب را در نقطه خلاء نزدیک به فشار بخار پمپاژ کنند. زمان که پمپ در یک مدار باز قرار دارد، پمپ میعانات گازی، مایع را به درون مخزن پمپاژ نموده و انتقال می دهد و در صورت قرار گرفتن در مدار بسته، این میعانات مستقیما به درون پمپ تغذیه دیگ بخار انتقال داده می شوند.
پمپ مبدا حرارتی
یکی از کاربردهای پمپ آب در صنایع، خنک کردن فرآیند است، که این کار با پمپاژ آب خنک انجام می شود و این کار توسط پمپ آب خنک کننده یا پمپ مبدل حرارتی انجام می شود که وظیفه خنک سازی را به عهده دارد. دبی این پمپ ها بستگی به این مساله دارد که نیاز است با چه سرعتی حرارت ناشی از فعالیت صنعتی دفع شود و همچنین هد این پمپ با توجه به نوع سیستم خنک سازی انتخاب می شود. به طور معمول پمپ های خنک سازی به صورت پمپ محوری عمودی و یا پمپ حلزونی عمودی ساخته می شوند. این پمپ ها همچنین می توانند از پروانه های جریان مختلط و محوری بهره ببرند.
پمپ عمودی طبقاتی PCR پمپیران
یکی از تولید کنندگان پمپ عمودی در ایران شرکت پمپیران می باشد که ید طولایی در تولید انواع پمپ گریز از مرکز، پمپ فشار قوی و شناور دارد. یکی از این پمپ ها، پمپ عمودی طبقاتی PCR است که به دلیل کاهش فضای نصب در سیستم های پمپاژ در بخش های مختلف از جمله ساختمان های مسکونی، هتلها، مجتمع های تجاری و تفریحی و صنعتی، مورد استفاده قرار می گیرند. از طرفی از این پمپ ها می توان به صورت خطی و البته در امتداد خط لوله استفاده کرد، به نحوی که فلنج مکش و رانش در یک امتداد قرار داشته باشند و با این روش فضای کمتری نیز اشغال می شود. توجه شود که این پمپ ها در موارد دیگری همچون سیستم های اطفاء حریق، پمپ تغذیه دیگر بخار و مبدلهای حرارتی برای خنک سازی و در نهایت در آب شیرین کن ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله ای با نام پمپ فشار قوی عمودی طبقاتی استیل را مطالعه فرمایید.
سوالات متداول پیرامون پمپ عمودی
- پمپ عمودی چیست؟ هر پمپی که به صورت عمودی نصب شود به عنوان پمپ عمودی شناخته می شود در واقع به طور دقیق تر می بایست بیان کرد که پمپ عمودی یک پمپ گریز از مرکز است که دارای محوری عمودی است.
- انواع پمپ عمودی چیست؟ پمپ هایی که به صورت عمودی نصب می شوند تماما به عنوان پمپ عمودی شناخته می شوند از جمله پمپ شناور، پمپ های سیرکولاتور خطی، پمپ بشکه ای، پمپ ستون عمودی، پمپ های چاه عمیق، پمپ میعانات گازی، پمپ مبدل حرارتی یا پمپ خنک کننده، پمپ کف کش و در نهایت پمپ لجن کش.
- چرا از پمپ های عمودی استفاده می شود؟ در صورت وجود فضای نصب نا کافی و محدود از پمپ های عمودی علی الخصوص پمپ عمودی سانتریفیوژ استفاده می شود چرا که فضای کمتری را اشغال کرده و البته برای پمپاژ سیالات مختلف با درجه حرارت و فشار بالا مناسبند. البته می توان با تغییر NPSH یا ارتفاع مکش مثبت خالص در کاربردهای مختلف از این پمپ بهره برد.
- تفاوت بین پمپ های عمودی و پمپ های افقی چیست؟ آنچه یک پمپ را متمایز می کند نحوه قرارگیری و نصب پمپ و همچنین طراحی آن می باشد. همانطور که از نام این پمپ ها مشخص است، پمپ افقی، پمپ گریز از مرکزی است که به صورت افقی نصب می شود به این معنی که محور آن به صورت افقی قرار گرفته است. زمانی که در مورد پمپ عمودی صحبت می کنیم منظورمان پمپی است که محوری عمودی دارد.
- پمپ عمودی چطور عمل می کند؟ در پمپ های عمودی آب از قسمت زیرین پمپ که محل قرار گرفتن پرونه های پمپ است از طریق محفظه مکش وارد پمپ شده و از طریق پروانه های موجود به دبی و فشار مد نظر رسیده و در راستای محور حرکت می کند تا از لوله خروجی رانش کند.
منابع:
- Vertical Pump Working and Its Applications از سایت elprocus.
- Vertical pump، Condensate pump و Cooling water pump از سایت KSB.
- عمودی طبقاتی PCR از سایت پمپیران.
از مزايای اين نوع pump عدم نياز به هواگیری در موقع راه اندازی است و مزيت بعدی ان در صورت یاتاقان بندی درست عمر طولانی آن است؟
سلام داود عزیز، نیاز به اطلاعات بیشتر و ارائه توضیحات درباره پرسش شما وجود دارد. خواهشمندیم با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید. با تشکر از همراهی شما
:جهت دریافت اطلاعات تماس کلیک فرمایید
اطلاعات تماس